ΕΚΘΕΣΕΙΣ

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES 

Η EVROVIZION εστιάζει σε λιγότερο ορατούς και περιθωριοποιημένους γεωπολιτικούς και πολιτιστικούς χώρους, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική και ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για τις λεγόμενες «ημι-περιφέρειες» και «τόπους διαφορετικότητας» που συχνά διαδραματίζουν μικρό μόνο ρόλο σε πολλές διεθνείς θεωρητικές συζητήσεις και εκθεσιακές πρακτικές. Σε στενή συνεργασία με τους περιφερειακούς πρωταγωνιστές και την εκάστοτε τοπική καλλιτεχνική σκηνή, προστίθενται νέα...
Διαβάστε Περισσότερα

OPEN UP Nicosia FESTIVAL

Nicosia Open Up Festival –- Ένα φεστιβάλ ανοικτό για όλους Τo Nicosia Open Up Festival – Ένα φεστιβάλ ανοικτό για όλους είναι ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ τεχνών που περιλαμβάνει εικαστική έκθεση, περφόρμανς, ανοικτή συζήτηση, διαλέξεις–περφόρμανς, βίντεο- εγκαταστάσεις, σύνθετες δράσεις τέχνης, μουσική, προβολές, street party, γαστρονομικά δρώμενα και εργαστήρια. Οι τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αρχίζουν την Πέμπτη,...
Διαβάστε Περισσότερα

we can only begin to notice

Το πρότζεκτ του NiMAC "we can only begin to notice" παρουσιάζει μια επιμελημένη επιλογή από μη-μυθοπλαστικά φιλμικά έργα από δέκα γυναίκες δημιουργούς από την Κύπρο και την κυπριακή διασπορά. Με έργα των: Μαρία Αναστασίου, Ραχμέ Βεζύρογλου, Ναταλί Γιαξή, Άννα Καννάβα, Μαρία Λοϊζίδου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Καίτη Παπαδήμα, Δανάη Στυλιανού, Μαρία Τουμάζου, Μαριάννα Χριστοφίδου
Διαβάστε Περισσότερα

Project Room #7 – Frenk Bey, Fortress and the Thing

7 Μαίου - 23 Ιουλίου 2022 | H έκθεση Frenk Bey, Fortress and the Thing πραγματεύεται την ιστορία της Κύπρου κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας μέσω μιας πλασματικής αφήγησης.
Διαβάστε Περισσότερα

Sensing is believing, believing is seeing

7 Μαίου - 23 Ιουλίου 2022 | Το Sensing is believing, believing is seeing είναι μια σειρά φωτογραφικών έργων που χρησιμοποιούν τεχνικές τηλεπισκόπησης ή τηλεανίχνευσης, δηλαδή φωτογραμμετρία και σάρωση LiDAR.
Διαβάστε Περισσότερα

Ρωμαϊκά Χρόνια. Το ταξίδι συνεχίζεται

16 Απριλίου - 25 Μαϊου 2022 | Το νέο έργο της Δέσπως Φρειδερίκου με τίτλο «Ρωμαϊκά Χρόνια. Το ταξίδι συνεχίζεται», είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Κύπρου – τη Ρωμαϊκή εποχή.
Διαβάστε Περισσότερα

Project Room #6 Η Μέρα Ξεκινά τη Νύχτα | Λευτέρης Τάπας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ΄Ιδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει στο πλαίσιο του θεσμού Project Room την έκθεση του εικαστικού Λευτέρη Τάπα με τίτλο "Η μέρα ξεκινά τη νύχτα".
Διαβάστε Περισσότερα

Αναζητώντας Ρίζες

2 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2021 | Η έκθεση συγκεντρώνει δεκαοκτώ καλλιτέχνες που γεννήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, οι οποίοι εξερευνούν την  έννοια της διαμόρφωσης ταυτότητας.
Διαβάστε Περισσότερα

Getting Across

11 Ιουνίου – 1 Αυγούστου 2020 | Μια έκθεση για τα σύνορα. Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου οργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση Getting Across στο NiMAC.
Διαβάστε Περισσότερα

Hypersurfacing

29 Νοεμβρίου 2019 - 29 Φεβρουαρίου 2020 | Ειδικά σχεδιασμένο για την 25η επέτειο του NiMAC, το πρότζεκτ επιδιώκει να παρουσιάσει την πληθώρα των πρακτικών των σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών και θα εξελιχθεί μέσα από δύο πλατφόρμες: μιας έκθεσης και ενός φόρουμ.
Διαβάστε Περισσότερα

XXV

15 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 2019 | Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] συμπληρώνει φέτος είκοσι-πέντε χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Μια οπτικοακουστική αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία του NiMAC μέσα από το πλούσιο αρχείο του.
Διαβάστε Περισσότερα

Where Have You Been? / Πού Ήσουν;

10 - 31 Μαΐου 2019 | Έκθεση της Τούλας Λιασή αφιερωμένη στους αγνοουμένους της Κύπρου.
Διαβάστε Περισσότερα

Things That Go Together

7 Mαρτίου - 20 Ιουλίου 2019 | Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, διοργανώνουν και παρουσιάζουν την πρώτη αναδρομική έκθεση του Κύπριου ντιζάινερ Μιχάλη Αναστασιάδη.
Διαβάστε Περισσότερα

Ar[t]chaeology

19 Οκτωβρίου – 12 Ιανουαρίου 2019 | Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το IAPT, παρουσιάζουν την έκθεση Ar[t]chaeology.
Διαβάστε Περισσότερα

Layers of Visibility

19 Οκτωβρίου 2018 – 12 Ιανουαρίου 2019 | Μεταξύ 2013 και 2017, ένας αριθμός καλλιτεχνών που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κύπρου μέσω του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του NiMAC
Διαβάστε Περισσότερα

Drone Vision: Εχθροπραξίες, Επιτήρηση και Διαμαρτυρία

20 Μαΐου – 28 Ιουλίου 2018 | Το πρότζεκτ Drone Vision: Εχθροπραξίες, Επιτήρηση και Διαμαρτυρία διερευνά ζητήματα σχετικά με την ορατότητα και την καθετότητα, όρους εγγενείς στις λειτουργίες της τεχνολογίας των drone και τη σημασία τους για την καλλιτεχνική και πολιτική πράξη.
Διαβάστε Περισσότερα

Ανδρέας (Άντης) Ιωαννίδης: Χρόνοι της Γης και Άπατρις Ύπνος

20 – 26 Απριλίου 2018 | Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη παρουσιάζει το ζωγραφικό έργο του Ανδρέα (Άντη) Ιωαννίδη Χρόνοι της Γης, ως και την ποιητική του σύνθεση Άπατρις Ύπνος (Εκδόσεις Ροδακιό).
Διαβάστε Περισσότερα

Ξυλογραφίες από τον Albrecht Dϋrer

29 Μαΐου – 8 Aυγούστου 1996 | Η έκθεση αποτελείται από 59 ξυλογραφίες, τις πιο αντιπροσωπευτικές από τα διάφορα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Albrecht Dϋrer.
Διαβάστε Περισσότερα

Η Παρουσία της Απουσίας ή η Θεωρία της Καταστροφής

17 Φεβρουαρίου – 14 Απριλίου 2018 | Στην έκθεση οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που απεικονίζουν αφηγήσεις και ποιητικά αποκυήµατα φαντασίας που εκφράζουν τη δύναµη του συγκεκριµένου στον τρόπο που κατανοούµε το καθολικό.
Διαβάστε Περισσότερα

Pulp Paintings | Χριστόδουλος Παναγιώτου

12 – 23 Δεκεμβρίου 2017 | Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά καινούργιων έργων του Παναγιώτου από χαρτοπολτό από αποσυρθέντα τραπεζογραμμάτια ευρώ, διαφορετικών υποδιαιρέσεων.
Διαβάστε Περισσότερα

Στα Χνάρια των Ξένων

8 – 30 Δεκεμβρίου 2017 | Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που δημιουργήθηκε από τον Νικόλα Ιορδάνου προκειμένου να ενισχύσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στην Κύπρο.
Διαβάστε Περισσότερα

Terra Mediterranea: In Action

7 Απριλίου – 25 Νοεμβρίου 2017 | Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει το Terra Mediterranea: In Action, ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Λευκωσία και την Πάφο, ένα διεθνές συνέδριο και μια σειρά από παράλληλες δράσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο.
Διαβάστε Περισσότερα

«Τόσο Κοντά Κι Όμως Τόσο Μακριά» | Σύγχρονοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο

Διάρκεια: 12 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2017 Επιμέλεια: Γιάννη Τουμαζή Χώρος: Petah Tikva Museum of Art
Διαβάστε Περισσότερα

Glyn Hughes – 1931-2014

27 Μαΐου 2016 – 28 Ιανουαρίου 2017 | Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνουν και παρουσιάζουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Glyn Hughes 1931-2014.
Διαβάστε Περισσότερα

Sharqi – Νίκος Φιλίππου

15 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2016 | Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές στο NiMAC. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα παρουσιάζεται περιοδικά η έρευνα και η εργασία σύγχρονων φωτογράφων από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Διαβάστε Περισσότερα

Μαύρες Ατόλες από τον Tom Dale

04 Νοεμβρίου 2015 – 12 Μαρτίου 2016 | Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] οργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση Black Atolls / Μαύρες Ατόλες του Βρετανού καλλιτέχνη Tom Dale.
Διαβάστε Περισσότερα

«Διόρθωση» Πάολας Ρεβενιώτη

3 – 13 Ιουνίου 2015 | Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], σε συνεργασία με την οργάνωση Accept–ΛΟΑΤ Κύπρου, διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση», με έργα της Ελληνίδας τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη.
Διαβάστε Περισσότερα

Recorded Memories – Europe. Southeast

28 Νοεμβρίου 2014 – 21 Φεβρουαρίου 2015 | Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα είκοσι τριών καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές.
Διαβάστε Περισσότερα

Treasure Island

26 Σεπτεμβρίου – 08 Νοεμβρίου 2014 | Η έκθεση παρουσιάζει εικαστικά έργα, περφόρμανς, δημόσιες συζητήσεις, παρεμβάσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις που έχουν επιλεγεί μέσω Ανοικτής Πρόσκλησης, μαζί με ένα αριθμό προεπιλεγμένων έργων.
Διαβάστε Περισσότερα

Other Indications

30 Νοεμβρίου 2013 – 30 Μαρτίου 2014 | Η έκθεση Other Indications, η οποία μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις επιχειρεί την επαναδιαπραγμάτευση και επανεξέταση των διαδικασιών επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων.
Διαβάστε Περισσότερα

Terra Mediterranea-In Crisis

04 Ιουλίου 2012 – 31 Iουλίου 2013 | Η έκθεση έχει ως στόχο να ανιχνεύσει, να διερευνήσει και να παρουσιάσει την άποψη σύγχρονων καλλιτεχνών γύρω από το σημερινό τοπίο της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής αλλά και βαθύτατα υπαρξιακής κρίσης ταυτότητας
Διαβάστε Περισσότερα

Ίδρυμα Vincent Van Gogh Arles 1988-1996

30 Οκτωβρίου – 8 Δεκεμβρίου 1996 | H συλλογή του Ιδρύματος Van Gogh - Arles είναι μία μοναδική και πρωτότυπη συλλογή από έργα σύγχρονων, παγκοσμίως αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και δημιουργών, που η δουλεία τους έχει σημαδέψει την τέχνη της εποχής μας.
Διαβάστε Περισσότερα

Η Λευκωσία μέσα από το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά και το Χρονικό του Γεώργιου Βουστρώνιου

14 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 1996 | Η έκθεση παρουσιάζει έργα Κυπρίων καλλιτεχνών τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ομώνυμο διαγωνισμό.
Διαβάστε Περισσότερα

Νήσος Αγίων

14 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 1996 | Αυτή η πρωτότυπη έκθεση αποτελεί μια περιδιάβαση στη Βυζαντινή Τέχνη της Κύπρου με τη χρήση φωτογραφικού υλικού παρμένου από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας της Παναγίας της Ασσίνου.
Διαβάστε Περισσότερα

Ιχθύς

10 Ιουλίου – 4 Aυγούστου 1996 | Η έκθεση ξεκινάει από  παλαιοντολογικά ευρήματα και απολιθώματα ψαριών πολλών εκατομμυρίων ετών, περνά σε αγγεία της αρχαϊκής περιόδου  και της Μεσαιωνικής κεραμικής και καταλήγει στις πιο σύγχρονες εκφράσεις δημιουργίας στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Διαβάστε Περισσότερα

Θεόδουλος

29 Μαΐου – 30 Ιουνίου 1996 | Η τέχνη του Θεόδουλου ξεκινά από πρωταρχικά αρχέγονα υλικά όπως είναι το χώμα και το νερό, η φωτιά και ο αέρας από φαινομενικά σύγχρονες διεργασίες αναζητεί την τελείωση της ύλης και την αποκάλυψη του πνεύματος.
Διαβάστε Περισσότερα

Δημήτρης Μυταράς

20 Μαρτίου – 12 Μαΐου 1996 | Μεγάλη έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Δημήτρη Μυταρά όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο τα μεγάλα μνημειακά έργα της πρόσφατης δουλειάς του.
Διαβάστε Περισσότερα

«…σε ποιά θάλασσα με ξέχασες να πνίγομαι…» Παναγιώτης Τανιμανίδης

19 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου 1996 | O Παναγιώτης Τανιμανίδης, ερευνητικός, τολμηρός και καινοτόμος, αναπτύσσει τη δική του προσωπική έκφραση δρώντας ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική με τρόπο μοναδικό που δεν σχετίζεται με κανενός άλλου από τους ομότεχνους του.
Διαβάστε Περισσότερα

Out of Print – Βρετανική Χαρακτική 1946-1976

7 Δεκεμβρίου 1995 – 7 Ιανουαρίου 1996 | Στην έκθεση παρουσιάζονται 76 χαρακτικά πολύ γνωστών Βρετανών καλλιτεχνών παρμένα από την πλούσια συλλογή γραφικών τεχνών του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο.
Διαβάστε Περισσότερα

Παρθένης, Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης – Τέσσερις Δασκάλοι του Ελληνικού Μοντερνισμού

13 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 1995 | Είναι η πρώτη φορά που τόσα σημαντικά έργα, πάνω από 120, των πρωτοπόρων αυτών δημιουργών της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται μαζί.
Διαβάστε Περισσότερα

Ευρωπαϊκό Περιβάλλον Ελπίδας | Παύλος

13 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 1995 | Η έκθεση Ευρωπαϊκό Περιβάλλον Ελπίδας του Έλληνα καλλιτέχνη Παύλου, παρουσιάζεται μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα 1995.
Διαβάστε Περισσότερα

Oι Τιτάνες της 3ης Χιλιετίας | Enzo Cucchi

19 Ιουνίου – 23 Ιουλίου 1995 | Ο Enzo Cucchi ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80 είχε αναγνωριστεί σαν ο πιο σημαντικός εκφραστής των νέων καλλιτεχνικών ρευμάτων.
Διαβάστε Περισσότερα

Μετασχηματισμοί του Λάμπρου Γατή

8 Μαΐου – 11 Ιουνίου 1995 | Κάθε ένα έργο του καλλιτέχνη, κινείται, κάνει θορύβους, ρίχνει φώτα. Είναι σα να βλέπεις σε αργές κινήσεις τον κόσμο της φύσης να εξελίσσεται.
Διαβάστε Περισσότερα

Εικόνες Eν Δυνάμει

22 Mαρτίου – 28 Απριλίου 1995 | Φωτογραφικές εικόνες εννέα Αμερικανών καλλιτεχνών που αντανακλούν τον πειραματισμό και την εξερεύνηση του μέσου τους και της χρήσης του, πέρα από τα όρια της παραδοσιακής φωτογραφίας.
Διαβάστε Περισσότερα

Ζωγραφική στον Κινηματογράφο

23 Ιανουαρίου – 5 Μαρτίου 1995 | Στην έκθεση παρουσιάζονται οι γιγαντοαφίσες της συλλογής HELLAFFI.
Διαβάστε Περισσότερα

H Γενιά του 60 στην Ελληνική Τέχνη

21 Σεπτεμβρίου – 27 Noεμβρίου 1994 | H έκθεση παρουσιάζει το έργο μερικών από τους πιο καταξιωμένους Ελλαδίτες και Κύπριους δημιουργούς της μεταπολεμικής περιόδου.
Διαβάστε Περισσότερα

Αλέκος Φασιανός

03 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 1994 | Μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού που καλύπτει την καλλιτεχνική δημιουργία του αρχίζοντας από τη δεκαετία του ’50.
Διαβάστε Περισσότερα

Πηλός και Πλαστική Δημιουργία

19 Απριλίου – 22 Μαΐου 1994 | Φωτιά και χώμα, νερό και αέρας, αδιάκοπα μεταπλάθονται σε πηλό από την εποχή του λίθου αποκαλύπτοντας τις πρώτες κατακτήσεις του ανθρώπου στην προσπάθεια του να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.
Διαβάστε Περισσότερα

Tο Δέντρο, Πηγή Έμπνευση – Αφορμή Δημιουργίας

14 Iανουαρίου – 31 Mαρτίου 1994 | Τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Δέντρο, Πηγή Έμπνευσης – Αφορμή Δημιουργίας» σηματοδότησαν την έναρξη της λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας.
Διαβάστε Περισσότερα