Εικόνες Eν Δυνάμει


Διάρκεια: 22 Μαρτίου – 28 Απριλίου 1995


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Πινακοθήκη Πιερίδη] και το Αμερικανικό Κέντρο


Επιμελητής: Dextra Frankel


Χώρος: NiMAC


Καλλιτέχνες: Eileen Cowin, Darry J. Curran, Ruth Mayerson Gilbert, Maria Gonzalez, Linda Adele Goodine, Patrick Nagatani and Andrée Tracey, Joyce Neimanas, Pasha Rafat


 

Περιγραφή
Έκθεση
Εκδηλώσεις

Φωτογραφικές εικόνες εννέα Αμερικανών καλλιτεχνών που αντανακλούν τον πειραματισμό και την εξερεύνηση του μέσου τους και της χρήσης του, πέρα από τα όρια της παραδοσιακής φωτογραφίας.

Η έκθεση είχε παρουσιασθεί σε μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και σε πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποσπώντας εξαιρετικά ευνοϊκές κριτικές.

Η επιλογή των έργων που έγινε από την Dextra Frankel επικεντρώνεται σε έργα που έχουν σαν κύριο τους θέμα την ανθρώπινη φιγούρα ιδωμένη μέσα από τον προσωπικό φακό του κάθε καλλιτέχνη και επεξεργασμένη με πρωτοποριακό τρόπο.

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν διάφορους τρόπους και τεχνοτροπίες για να δημιουργήσουν αυτές τις φωτογραφικές εικόνες. Βασισμένοι σε προσωπικές τους εμπειρίες δημιούργησαν έργα που εκφράζουν την πολυπλοκότητα της ζωής χρησιμοποιώντας πολλές φορές συμβολικές και αλληγορικές εικόνες για να εκφράσουν συνειδητές και ασυνείδητες πραγματικότητες.

Σίγουρα οι επισκέπτες της έκθεσης θα ζήσουν την εμπειρία μιας βαθύτατης και πιο πολύπλευρης κατανόησης του σημερινού χαρακτήρα της Τέχνης. Θα βρεθούμε σε ένα κόσμο που εξουσιοδοτούν οι εικόνες, σε ένα ταξίδι στη φαντασία, στο υποσυνείδητο, στις αναμνήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές με την ανατροπή της παραδοσιακής φόρμας και τεχνικής.

Χαρακτηριστικά, η Sandy Ballatore, (Επιμελήτρια της Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου της Σάντα Φε) επισημαίνει για τη σημασία εικόνας, δημιουργού και θεατή: “Οι εικόνες εν δυνάμει σ’ αυτή την έκθεση στροβιλίζουν την φαντασία σε απρόβλεπτα μήκη και πλάτη. Δραματοποιούν γεγονότα και τα τυλίγουν σε πέπλα μυστηρίου. Διηγούνται ιστορίες και ταυτόχρονα τις απαλείφουν. Ο θεατής μπορεί να παλέψει με πολλαπλές ερμηνείες ή απλά να τις καθυποτάξει.

Καθώς προσδίδουμε στις εικόνες αυτές αναγνώριση, μνήμη και αχαλίνωτη φαντασία, τόση όση και οι δημιουργοί τους, μπορούμε να τις ξαναδημιουργήσουμε εν όσο τις παρατηρούμε. Αυτό το παιχνίδι της μεταμόρφωσης, είναι τελικά και η δύναμη αυτής της τέχνης.”

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται βιντεοταινίες σχετικές με την τέχνη της φωτογραφίας.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιασθεί το χοροδρώμενο “Σας αρέσει το μακιγιάζ μου απόψε;” με τον Κυριάκο Σταυριανό και σε χορογραφία του ιδίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

29.3.1995 Χοροδρώμενο «Σας αρέσει το μακιγιάζ μου απόψε?» με τον Κυριάκο Σταυριανό και σε χορογραφία του ίδιου.