Διάρκεια: 29 Νοεμβρίου 2019 – 29 Φεβρουαρίου 2020


Οργάνωση: NiMAC


Επιμελητές: Μαρίνα Χριστοδουλίδου


Χώρος: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη]


Καλλιτέχνες: Ραΐσα Αγγελή, Ναταλί Γιαξή, Στέλιος Καλλινίκου, Λητώ Κάττου, Φάνος Κυριάκου, Ορέστης Λαζούρας, Μαρίνα Ξενοφώντος, Νάγια Σάββα, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Λεόντιος Τουμπουρής και Peter Eramian

Δελτίο Τύπου
Δημοσιεύματα
Έκθεση

hypersurfacing

Έκθεση
Εγκαίνια: 29 Νοεμβρίου 2019, 19:00
Διάρκεια: 29 Νοεμβρίου 2019 – 29 Φεβρουαρίου 2020

Φόρουμ
5 Νοεμβρίου – 29 Φεβρουαρίου 2020

Το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη) οργανώνει και παρουσιάζει το πρότζεκτ “hypresurfacing” σε επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου.

Ειδικά σχεδιασμένο για την 25η επέτειο του NiMAC, το πρότζεκτ επιδιώκει να παρουσιάσει την πληθώρα των πρακτικών των σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών και θα εξελιχθεί μέσα από δύο πλατφόρμες: μιας έκθεσης και ενός φόρουμ.

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 29 Νοεμβρίου 2019, θα εκτεθούν καινούρια έργα δώδεκα σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ραΐσα Αγγελή, Ναταλί Γιαξή, Στέλιος Καλλινίκου, Λητώ Κάττου, Φάνος Κυριάκου, Ορέστης Λαζούρας, Μαρίνα Ξενοφώντος, Νάγια Σάββα, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Λεόντιος Τουμπουρής και Peter Eramian.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, από τις αρχές Νοεμβρίου, μια ομάδα επιμελητών και επιμελητριών από το διεθνή χώρο θα επιδιώξουν, μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, να ενεργοποιήσουν ένα πεδίο δημιουργικών ανταλλαγών και συναντήσεων. Στο φόρουμ συμμετέχουν οι επιμελήτριες Ιωἀννα Γερακίδη, Katarina Kostandinović και Salma Tuqan, και οι επιμελητές Ryan Inouye, Luca Lo Pinto και Andrés Valtierra. Σειρά εκδηλώσεων θα είναι ανοικτές για το κοινό.

Μέσα από τη φωτογραφία, το φιλμ, τη γλυπτική, τον ήχο, τον λόγο, τις εγκαταστάσεις και τις χωρικές συνθέσεις, η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της επιφάνειας, όπως αυτή ενυπάρχει στα έργα των καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια: «Η επιφάνεια, εδώ, γίνεται κατανοητή ως ένας τόπος ανάδυσης, όπου ο καλλιτεχνικός λόγος διαμορφώνεται και αρθρώνεται μέσα από υλικές και εννοιολογικές αλληλεπιδράσεις. Πρόκειται για την πιο άμεσα εμφανή πτυχή του –υλικού ή άυλου– περιβάλλοντος μας και προκύπτει, επομένως, ως η διαδικασία του να γίνεται κάτι ορατό. Παράλληλα, το υπερ- (hyper) ως κατάσταση φανερώνει έναν τρόπο υπερ-ύπαρξης. Και όταν συναντάται με την επιφάνεια, τότε αυτό ανοίγεται σε πιθανότητες πέρα από την υλικότητα και τον συμβολισμό.»

Με την έννοια της υπερεπιφάνειας (hypersurface) ως αφετηρία, το πρότζεκτ επιθυμεί να διερευνήσει τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσα από τη θέαση ενός γεγονότος ή μιας διαδικασίας προσμονής. Έτσι, οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες συσχετίζουν την υπερεπιφάνεια με τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και τηv πρακτική τους, και εμβαθύνουν σε ποικίλες θεματικές, από τα φυσικά και αστικά τοπία, μέχρι τις αυτοβιογραφικές και φαντασιακές σχέσεις, τις υλικές και άυλες μελέτες, το πραγματικό και το φανταστικό. Επομένως, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ανταποκρίνονται στην υπερεπιφάνεια ως έννοια, αλλά και την αντηχούν με διάφορους τρόπους.

Το πρότζεκτ θα συνοδεύσει μια έκδοση με δοκίμια από τους Ανδρέα Βραχίμη, Ιωάννα Γερακίδη, Γιάννη Τουμαζή, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Misal Adnan, Eoin Dara, Mattia Giussani, Ryan Inouye, Jesi Khadivi, Carlos Kong, Katarina Kostandinović, Luca Lo Pinto, Francis McKee, Ceel Mogami de Haas, Edwin Nasr και Andrés Valtierra.

Φόρουμ

Exhibition as language/space/agency for contradicting ideas, 

forms, and experiences

Παρουσίαση από τον Luca Lo Pinto

Σάββατο, 16 Νοεµβρίου 2019, 11:00  (στα αγγλικά)

 

“hit me baby one more time” or “a letter to my future self”

Παρουσίαση-περφόρµανς από την Katarina Kostandinović

Τετάρτη, 27 Νοεµβρίου 2019, 19:00  (στα αγγλικά)

 

A listening for subverted witnessings

Συζήτηση µε τους καλλιτέχνες και την Ιωάννα Γερακίδη

Σάββατο, 30 Νοεµβρίου 2019, 16:00  (στα ελληνικά)

 

Fiction and poetry as curatorial devices 

Παρουσίαση από τον Andrés Valtierra

ακολουθεί ηχητική performance από τον Παναγιώτη Μήνα

Παρασκευή, 13 ∆εκεµβρίου 2019, 19:00  (στα αγγλικά)

 

‘Haptic’ surfaces: Pedagogy and entanglement 

Συζήτηση µε τους Natascha Sadr Haghighian και Ryan Inouye

ακολουθεί ηχητικό σετ από τον Άγιο Λοΐζο

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 19:00  (στα αγγλικά)

 

Παρουσίαση έκδοσης “hypersurfacing”

Συζήτηση µε τις Μαρίνα Χριστοδουλίδου και Salma Tuqan

ακολουθεί performance από τον Αντρέα Πατσιά 

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, 11:00  (στα αγγλικά)

Περισσότερες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ωράριο:
Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 21:00