Αλέκος Φασιανός


Διάρκεια: 03 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 1994


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Πινακοθήκη Πιερίδη] και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη


Χορηγός: Universal Life


Επιμελητής: Γιάννης Τουμαζής


Χώρος: NiMAC


 

Περιγραφή
Έκθεση

Η έκθεση καλύπτει όλες τις περιόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας του Φασιανού αρχίζοντας από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Σ’ αυτή παρουσιάζονται 80 περίπου από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του καλλιτέχνη τα οποία συνθέτουν το μαγικό και συνάμα ποιητικό ζωγραφικό ιδίωμα του.

Το σύμπαν του Φασιανού τόσο απόλυτα προσωπικό, τρυφερά ερωτικό, εκδηλώνει την αυτοτέλεια του με περισσή παιδική υπερηφάνεια. Το χρώμα γίνεται πνοή ζώσα που εμφυσείται στην ανθρώπινη μορφή δίνοντας της υπόσταση μεταφυσική. Υπάρχει μια αέναη κι ανήσυχη κίνηση στο Φασιανό. Το ταξίδι παραπέμπει στον Οδυσσέα που ανεμίζει το αιώνια υφασμένο σάλι της Πηνελόπης. Τα στάχυα της Δήμητρας, ο ιχθύς και το άτι, το κρεβάτι και η θάλασσα, το ζεστό φως του μύθου και της πραγματικότητας. Οι φιγούρες του Φασιανού ατέρμονα τραγουδούν το μοναχικό, ειδυλλιακό τους τραγούδι, εκπέμποντας κάλεσμα αισθησιακό και νωχελικό, κάλεσμα ζωής και μέθεξης. Κι όταν η Περσεφόνη ανέβει στον Πάνω Κόσμο όλα σμίγουν με τη φύση “σ’ ένα παντοτινό καλοκαίρι”.

Καθιερωμένος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Παρίσι.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Άρχισε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Παρίσι. Ασχολήθηκε επίσης σοβαρά με τη χαρακτική και τη σκηνογραφία θεάτρου. Έχει γράψει βιβλία και ποιήματα. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στο άνοιγμα της έκθεσης θα παρευρεθεί ο καλλιτέχνης, κριτικοί τέχνης και εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα τιμήσει με τη μουσική του ο συνθέτης Σάββας Σάββα.