Διάρκεια: 11 Νοεμβρίου 2023 – 10 Φεβρουαρίου 2024


Διοργάνωση: ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, NiMAC


Επιμελήτριες: Sabina Klemm and Sanja Kojić Mladenov
Τοπική επιμελήτρια: Μαρία Ευσταθίου


Χώρος: NiMAC


Καλλιτέχνες: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Nurtane Karagil, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Κυριάκος Θεοχάρους, Μαρία Τσάγκαρη

Press Release
Images
Press Clippings
Gallery

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES 
Η περιοδεύουσα έκθεση έρχεται στη Λευκωσία

Χώρος διεξαγωγής: NiMAC
Διάρκεια: 11.11.23–10.2.24
Εγκαίνια: Σάββατο, 11.11.2023, 19:00 
Ξενάγηση με τους καλλιτέχνες: 18:00

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση στη Λευκωσία: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Nurtane Karagil, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Κυριάκος Θεοχάρους, Μαρία Τσάγκαρη. 

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00. Με επιμελήτριες τις Sabina Klemm και Sanja Kojić Mladenov, η συνδημιουργική έκθεση εξερευνά την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Είναι ένα πρότζεκτ του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), το οποίο παρουσιάζεται στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου και το NiMAC.

Η EVROVIZION εστιάζει σε λιγότερο ορατούς και περιθωριοποιημένους γεωπολιτικούς και πολιτιστικούς χώρους, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική και ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για τις λεγόμενες «ημι-περιφέρειες» και «τόπους διαφορετικότητας» που συχνά διαδραματίζουν μικρό μόνο ρόλο σε πολλές διεθνείς θεωρητικές συζητήσεις και εκθεσιακές πρακτικές. Σε στενή συνεργασία με τους περιφερειακούς πρωταγωνιστές και την εκάστοτε τοπική καλλιτεχνική σκηνή, προστίθενται νέα καλλιτεχνικά πρότζεκτ κατά τη διάρκεια της περιοδείας της έκθεσης.

Μετά τις παρουσιάσεις στο Ιστορικό Μουσείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοδίνας στη Σερβία και στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών στην Ελλάδα, η έκθεση έρχεται στον τέταρτο σταθμό της, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη. Το πρότζεκτ έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει ένα νέο έργο του Ελληνοκύπριου καλλιτέχνη Κυριάκου Θεοχάρους και της Τουρκοκύπριας καλλιτέχνιδας Nurtane Karagi, σε επιμέλεια της Μαρίας Ευσταθίου. Σχεδιάζεται επίσης περαιτέρω επέκταση της έκθεσης σε τοπικό επίπεδο: ο Adnan Softić θα αναπτύξει για παράδειγμα νέα έργα σε στενή συνεργασία με τοπικούς παράγοντες.

Οι καλλιτέχνες Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη, Κυριάκος Θεοχάρους και Nurtane Karagil θα παραβρίσκονται και στην τελετή έναρξης, όπου θα είναι διαθέσιμοι για να συζητήσουν τη δουλειά τους με το κοινό. Οι επιμελήτριες της έκθεσης Sabina Klemm και Sanja Kojić Mladenov, καθώς και η τοπική επιμελήτρια Μαρία Ευσταθίου θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στην έκθεση.

Η Ιουλίτα Τουμαζή, υπότροφος του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτεχνικής ομάδας Slavs and Tatars, θα συν-επιμεληθεί την παράσταση Pickle Bar, που θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία στις αρχές του 2024. Τόσο το πρόγραμμα residency–mentorship (φιλοξενίας–καθοδήγησης) όσο και η εγκατάσταση Pickle Bar από την κολεκτίβα των καλλιτεχνών αποτελούν μέρος του έργου EVROVIZION. Η ενσωμάτωση της εγκατάστασης Pickle Bar στην έκθεση δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για τοπικούς διαλόγους. Πριν από τη παρουσίαση κάθε έκθεσης, ένας νεαρός τοπικός επαγγελματίας (καλλιτέχνης, επιμελητής ή/και ερευνητής) προσκαλείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Pickle Bar mentorship στο Βερολίνο. Για δύο μήνες, ενσωματώνονται στο στούντιο των καλλιτεχνών και καθοδηγούνται στα προσωπικά τους έργα – μερικά από τα οποία μπορεί τελικά να παρουσιαστούν ως μέρος του EUROVIZION. Η ομάδα Slavs and Tatars και το ifa επέλεξαν τη νεαρή Ελληνοκύπρια επιμελήτρια και ερευνήτρια Ιουλίτα Τουμαζή ως υπότροφο του προγράμματος Pickle Bar residency–mentorship 2023.

Περαιτέρω πληροφορίες για δημόσιες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μετά την έκθεση στη Λευκωσία, θα κυκλοφορήσει νέο τεύχος του περιοδικού EVROVIZION, εμπλουτίζοντας έτσι το «αρχείο του ταξιδιού». Το EVROVIZION.CROSSING NICOSIA με συνεκδότη τον Ευαγόρα Βανέζη θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του διαρκώς αναπτυσσόμενου πρότζεκτ στη Λευκωσία και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Πόλεις της περιοδεύουσας έκθεσης: Σεράγεβο (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 2021), Νόβι Σαντ (Σερβία, 2021–22), Αθήνα (Ελλάδα, 2023), Λευκωσία (Κύπρος, 2023–24), Τιφλίδα (Γεωργία, 2024), Κισινάου (Δημοκρατία της Μολδαβίας, 2024), Βάρνα (Βουλγαρία, 2025), Βρυξέλλες (Βέλγιο, 2025), Κρακοβία (Πολωνία, 2026), Βίλνιους (Δημοκρατία της Λιθουανίας, 2026), Καλίνινγκραντ (Ρωσική Ομοσπονδία, 2027), Βερολίνο (Γερμανία, 2027).

Επιμελήτριες
Sabina Klemm, Sanja Kojić Mladenov

Τοπική επιμελήτρια
Μαρία Ευσταθίου

Τοπικός συνεκδότης του περιοδικού EVROVIZION.CROSSING NICOSIA 
Ευαγόρας Βανέζης

Υπότροφος του προγράμματος φιλοξενίας Pickle Bar, συνεπιμελήτρια της περφόρμανς Pickle Bar 
Ιουλίτα Τουμαζή

Τοπικοί καλλιτέχνες της περφόρμανς Pickle Bar 
Θα ανακοινωθούν σύντομα

Διοργάνωση, παραγωγή στη Λευκωσία 
Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου
(Υπεύθυνη πρότζεκτ: Δρ. Gabriele Gauler,
Γενική συντονίστρια: Νάταλη Στυλιανού)
NiMAC
(Υπεύθυνη πρότζεκτ: Μαρία Ευσταθίου, 
Γενική συντονίστρια: Μαρίκα Ιωάννου)

Χώρος διεξαγωγής
NiMAC
19 Παλιάς Ηλεκτρικής, 1016 Λευκωσία

Διάρκεια
Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 – Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη–Σάββατο: 10:00–21:00
Κλειστά: Κυριακή, Δευτέρα 
Αργίες Χριστουγέννων: 24, 25, 26 και 31 Δεκεμβρίου 2023 και 1 και 6 Ιανουαρίου 2024

Επίσημη ιστοσελίδα
https://evrovizion.ifa.de/en 

 

 

Press Clippings here