Νήσος Αγίων


Διάρκεια: 14 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 1996


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Πινακοθήκη Πιερίδη] – Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας


Χορηγός: ImageWorx


Eπιμελητής: Γιάννης Τουμαζής


Χώρος: NiMAC


 

Περιγραφή
Έκθεση
Εκδηλώσεις

Αυτή η πρωτότυπη έκθεση αποτελεί μια περιδιάβαση στη Βυζαντινή Τέχνη της Κύπρου με τη χρήση φωτογραφικού υλικού παρμένου από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας της Παναγίας της Ασσίνου και αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας με τον γενικό τίτλο: Μέρες Πολιτισμού στην Παλιά Λευκωσία.

Στόχος της έκθεσης είναι να μεταφέρει τον επισκέπτη στον κόσμο της Βυζαντινής Τέχνης χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και να αναδείξει τη βαθιά θρησκευτική παράδοση της Κύπρου καθώς και την ψηλή αισθητική των καλλιτεχνών της εποχής.

Ο Γιάννης Τουμαζής, σκηνογράφος και επιμελητής του Κέντρου, σχεδίασε και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βυζαντινό περιβάλλον με φωτογραφικά στοιχεία ειδικά επεξεργασμένα και φωτισμένα από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας της Παναγίας της Ασσίνου. Με την τεχνική βοήθεια και την πείρα της ImageWorx που είναι και χορηγός της έκθεσης, δημιουργήθηκαν κατανυκτικές εικόνες που έχουν σαν βάση όλη την εικονογραφία της εκκλησίας, με μορφές αγίων, εικόνες από τη ζωή του Χριστού, της Παναγίας και γενικά όλα τα σημαντικά στοιχεία των τοιχογραφιών.

Όμως, η μεταφορά στην Βυζαντινή εποχή δεν είναι μόνον οπτική, αλλά και ακουστική. Η βυζαντινή ατμόσφαιρα, κάτω από εντυπωσιακές, φωτογραφικά μεγενθυμένες τοιχογραφίες και θόλους, θα ενισχύεται από τους ήχους βυζαντινής μουσικής υπόκρουσης. Παράλληλα, θα υπάρχουν προβολές ταινιών για τις βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου.

Αυτή η ξεχωριστή έκθεση είναι μια μοναδική ευκαιρία για παιδιά της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, που θα μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο του Κέντρου και να γνωρίσουν από κοντά, ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με Βυζαντινές εικόνες, ταινίες, ψαλμωδίες κ.α.

Επίσης, θα διοργανωθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Γνωρίζω τις Βυζαντινές Αγιογραφίες” για παιδιά ηλικίας 7-12 χρονών.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

20.9.1996
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά 7-12 ετών
Γνωρίζω τις βυζαντινές Αγιογραφίες