Επανάληψη: Τελετουργίες, Τόπος και Ιστορία


Διάρκεια: 28 Μαρτίου – 25 Ιουλίου 2015


Οργάνωση: NiMAC [Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Μουσείο Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ


Επιμελήτρια: Drorit Gur Arie


Χώρος: NiMAC


Kαλλιτέχνες:


 

Περιγραφή
Ανακοινώσεις
Έκθεση
Εκδηλώσεις
Βίντεο

Λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε στο κυπριακό κοινό η έκθεση Recurrence: Rituals, Place, and History [Επανάληψη: Τελετουργίες, Τόπος, και Ιστορία] – Μια Ομαδική Έκθεση Ισραηλινών Καλλιτεχνών στην Κύπρο, τοΔημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και το Μουσείο Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ ανακοινώνουν ότι η έκθεση επανέρχεται στο NiMAC για την περίοδο 17 Ιουνίου – 25 Ιουλίου 2015.

Ως γνωστόν, η έκθεση, την οποία επιμελείται η διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα, Drorit Gur Arie, παρουσιάζει τη δουλειά δεκατεσσάρων σημαντικών Ισραηλινών καλλιτεχνών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο έκφρασης το βίντεο. Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Eyal Assulin, Itzik Badash, Yael Bartana, Yosef-Joseph Dadoune, Peleg Dishon, Jonathan Doweck, Nevet Yitzhak, Sigalit Landau, Dana Levy, Shahar Marcus, Nira Pereg, Dafna Shalom, Ran Slavin and Amir Yatziv.


Μια Ομαδική Έκθεση Σύχρονων Ισραηλινών Καλλιτεχνών στην Κύπρο
Έργα από τη Συλλογή του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα και Άλλες Συλλογές
Επιμελήτρια: Drorit Gur Arie
Διάρκεια: 28 Μαρτίου 2015 – 30 Μαΐου 2015
Εγκαίνια: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, 20:00

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη και το Μουσείο Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ ανακοινώνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Recurrence: Rituals, Place, and History [Επανάληψη: Τελετουργίες, Τόπος, και Ιστορία] – Μια Ομαδική Έκθεση Ισραηλινών Καλλιτεχνών στην Κύπρο, το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, στις 20:00.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα, Drorit Gur Arie, παρουσιάζει τη δουλειά δεκατεσσάρων σημαντικών Ισραηλινών καλλιτεχνών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο έκφρασης το βίντεο. Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Eyal Assulin, Itzik Badash, Yael Bartana, Yosef-Joseph Dadoune, Peleg Dishon, Jonathan Doweck, Nevet Yitzhak, Sigalit Landau, Dana Levy, Shahar Marcus, Nira Pereg, Dafna Shalom, Ran Slavin and Amir Yatziv.
Η έκθεση συγκεντρώνει για πρώτη φορά στην Κύπρο έργα μερικών από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικές φωνές στην ισραηλινή video-art σήμερα. Το έργο τους αποκαλύπτει μια συγγένεια με τους τομείς της τελετουργίας, του εβραϊκού συμβολισμού και της κοσμολογικής κυκλικότητας της ζωής και του θανάτου. Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν μια γενιά νέων ισραηλινών καλλιτεχνών, τα μέλη της οποίας έχουν επινοήσει μια ποικιλία στρατηγικών για την προσέγγιση της σκληρής, πολωμένης πραγματικότητας που τους περιβάλλει. Όλα τα βίντεο ανταποκρίνονται σε ένα ή περισσότερα στρώματα στην πολυεπίπεδη δομή της ταυτότητας, είτε είναι η ατομική, η δημόσια, η πολιτιστική, η ιστορική, ή η πολιτική. Κάποιοι, όπως οι Yael Bartana, Nevet Yitzhak, Amir Yatziv και Jonathan Doweck, χρησιμοποιούν κατάλληλες μορφές, σύμβολα, αντικείμενα και χώρους άμεσα από το φυσικό τοπίο, που μετατρέπουν συχνά σε έξυπνα πολιτικά σχόλια. Άλλοι, όπως ο Shahar Marcus, χρησιμοποιούν το χιούμορ ως εργαλείο για την αποδόμηση της εκρηκτικής δυναμικής της ιστορίας, ενώ άλλοι, όπως ο Ran Slavin, αναμειγνύουν την αισθητική της επιστημονικής φανταστικής ιστορίας και της αρχαιολογικής φαντασίας για να απεικονίσουν τον περίεργο τρόπο με τον οποίο αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την καθημερινή πολιτική στο Ισραήλ. Η προσωπική ποίηση των Dafna Shalom, Dana Levy, Itzik Badash και Yosef-Joseph Dadoune αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έργων πένθους που δημιουργούν πολλοί ισραηλινοί καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να συμβιβαστούν με τη βία της ιστορίας, τη βία των κοινωνικών δεινών, ή απλά τη διαπροσωπική βία, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη στην περιοχή αυτή.

Η επιμελήτρια αναφέρει τα εξής σχετικά με το σκεπτικό της έκθεσης Recurrence: «Ανασυγκρότηση και επανάληψη, μια κυκλική ανθρώπινη κατάσταση αγώνα, κατασκευή και καταστροφή, μια συγχώνευση της πραγματικότητας, εικασία και μυθοπλασία, βασισμένες στη συναρπαστική σχέση μεταξύ τελετουργίας, τόπου και ιστορίας, αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης “Επανάληψη”, η οποία παρουσιάζει μια θεαματική, στυλιζαρισμένη, και ευχάριστη στο μάτι εκδήλωση βίας. Ο Έρως και ο Θάνατος ενώνονται έτσι σε ένα γόρδιο δεσμό. Η έκθεση αυτή είναι το πρώτο πρότζεκτ ισραηλινής τέχνης στη Λευκωσία και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας».

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του NiMAC με το Μουσείο Τέχνης Πετάχ Τίκβα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 όταν η Drorit Gur Arie παρουσίασε τη σύγχρονη ισραηλινή εικαστική σκηνή στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Αντίστοιχη έκθεση με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί εντός του 2015 στο ισραηλινό μουσείο.

Ο διευθυντής του NiMAC Γιάννης Τουμαζής αναφέρει σχετικά με αυτήν τη συνεργασία: «Εκείνο που ενώνει κυρίως τις δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά μα και συνάμα τόσο μακριά, είναι η κοινή μας θάλασσα. Η Μεσόγειος, ανεξάρτητα από τα κοσμικά και πολιτικά συστήματα, λειτουργεί ως καλός αγωγός της ανθρώπινης επικοινωνίας, ενώνοντας τους λαούς που την περιβάλλουν σε φυσικό και εννοιολογικό επίπεδο, μεταφέροντας –από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα– ανθρώπους, καινοτόμες ιδέες, αλλά και ιδεολογίες τόσο σε καιρούς ειρήνης όσο και σε καιρούς πολέμου. Σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει να δούμε και αυτήν τη συνάντηση Κύπρου και Ισραήλ. Μια συνάντηση που ξεκίνησε το 2013 όταν η Drorit Gur Arie, διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα, παρουσίασε στην αυλή του Κέντρου Τεχνών τη σύγχρονη εικαστική σκηνή του Ισραήλ. Αυτή ήταν και η απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Η έκθεση Recurrence: Rituals, Place, and History, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά δεκατεσσάρων σημαντικών Ισραηλινών καλλιτεχνών που έχουν ως κύριο μέσο έκφρασης το βίντεο, αποτελεί το πρώτο μέρος της δημιουργικής αυτής συνεργασίας. Ευελπιστούμε πως εντός του 2015 θα παρουσιαστεί στο Ισραήλ μια αντίστοιχη έκθεση Κυπρίων καλλιτεχνών».

Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν και μερικοί από τους ισραηλινούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, όπως η Nira Pereg, ο Ran Slavin και ο Shahar Marcus. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Shahar Marcus θα πραγματοποιήσει ζωντανή περφόρμανς σε σχέση με το έργο του.

Την έκθεση στηρίζει η Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, η Mifal Hapais (Ισραήλ) και η ΟΠΑΠ Κύπρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 30 ΜΑΪΟΥ 2015, 18:00 [στα Ελληνικά]

Τελευταία ξενάγηση στην έκθεση Επανάληψη: Τελετουργίες, Τόπος, και Ιστορία – Μια Ομαδική Έκθεση Σύγχρονων Ισραηλινών Καλλιτεχνών στην Κύπρο

Εγκαίνια-Σάββατο, 28 Μαρτίου στις @8:00 το βράδυ στο NiMAC- Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

 

Alluding to Action Painting and the art of Jackson Pollock, Shahar Marcus performs in front of the camera in his studio. A giant pita bread spread on the floor substitutes for the canvas, while the artist uses dripping ambaand tahini sauces to replace Pollock’s dripping paint. Together with deep fried eggplant, boiled eggs and green salad, the ingredients come together to make a popular Israeli street dish of Iraqi origin called sabich. The sublime character of Abstract Expressionism is thus transformed into a vernacular, bodily, down-to-earth activity. Suffused with humor, this work undermines the myth of the artist’s self-importance, and absurdly blurs the distinctions between the creative process and an everyday Israeli experience. The final image is at once visceral, intended to stimulate one’s appetite, and “cosmological” – like a mandala unfolding a whole universe of tastes and scents.