Terra Mediterranea: In Action


Διάρκεια: 5 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2017


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη]


Επιμελητής: Γιάννης Τουμαζής


Χώροι: NiMAC – Σπηλιά Φάμπρικας και  Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου


Καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Marwa Arsanios, Banu Cennetoğlu, Βassam El Βaroni, Silvia Giambrone, Hackitectura, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Serap Kanay, Nurtane Karagil, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Κυριακή Κώστα, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Σοφία Μπέμπεζα, Yael Navaro και Emrah Gokdemir, Erkan Özgen, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Δέσπω Πασιά και Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Εύη Τσελίκα, Νεωτερισμοί Τουμάζου, Paola Yacoub και Michel Lasserre, Λία Χαράκη, Μαριάννα Χριστοφίδου


 

Περιγραφή
Πρόσκληση
Δελτίο Τύπου
Φωτογραφίες
Ανακοινώσεις
Δημοσιεύσεις

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει το Terra Mediterranea: In Action, ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Λευκωσία και την Πάφο, ένα διεθνές συνέδριο και μια σειρά από παράλληλες δράσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο. Το πρότζεκτ οργανώνεται από το Ίδρυμα Πιερίδη και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC) σε επιμέλεια του Δρ Γιάννη Τουμαζή.

Το Terra Mediterranea: In Action επιδιώκει να ανιχνεύσει, να διερευνήσει και να παρουσιάσει την άποψη σύγχρονων καλλιτεχνών γύρω από το σημερινό γενικευμένο τοπίο οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής, αλλά και βαθύτατα υπαρξιακής κρίσης ταυτότητας μέσα από μια «μεσογειακή» ματιά, πολιτική και ταυτόχρονα ποιητική.

Οι τραγωδίες που συμβαίνουν πρόσφατα στη λεκάνη της Μεσογείου φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη σπουδαιότητα αυτής της κλειστής θάλασσας, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια «υγρή ήπειρος», η οποία είναι ένας εξαιρετικά πολιτικός και πολιτικοποιημένος χώρος. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει κάποιος ότι η Μεσόγειος είναι για την Ευρώπη το «παράλογο υπογάστριο που φέρνει αναταραχή, παραβίαση συνόρων, αποικιακά φαντάσματα, και μια παράξενη διεκδίκηση για ένα κοινό, μυθικά ένδοξο, αρχαίο παρελθόν». [rivistapolitics.wordpress.com]. Σήμερα, αυτή η πολύπλευρη και πολύπλοκη οντότητα, που για χρόνια η Δύση είχε αφήσει στο περιθώριο, θεωρώντας την ως ένα ανατολικό καταφύγιο διαφθοράς και οπισθοδρόμησης, έχει γίνει ένα προφανές και αναπόφευκτο επίκεντρο πολιτικής δράσης.

Ειδικότερα, η έκθεση Terra Mediterranea: In Action στοχεύει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αυξημένης προβολής της «περιφερειακής» καλλιτεχνικής δραστηριότητας, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες από την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και από τον ευρύτερο διεθνή χώρο, διαπραγματεύονται το σημερινό παγκόσμιο τοπίο μέσα κυρίως από θέματα ιστορίας, μνήμης και πολιτικής. Η έκθεση εμπεριέχει ποικίλους τρόπους και μορφές παρουσίασης, όπως εικαστικά έργα, περφόρμανς, θεωρητικές συζητήσεις, προβολές, ομιλίες, αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης, δημόσιες παρεμβάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Μια διαφορετική εκδοχή του πρότζεκτ οργανώθηκε και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Halle 14 στη Λειψία, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε επιμέλεια των Γιάννη Τουμαζή και Michael Arzt.

ΧΩΡΟΙ:

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, [NiMAC], Λευκωσία
Eγκαίνια: 7 Απριλίου 2017, 20:00
Διάρκεια: 7 Απριλίου – 29 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 21:00

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Marwa Arsanios, Banu Cennetoğlu, Βassam El Βaroni, Silvia Giambrone, Hackitectura, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Serap Kanay, Nurtane Karagil, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Κυριακή Κώστα, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Σοφία Μπέμπεζα, Yael Navaro και Emrah Gokdemir, Erkan Özgen, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Δέσπω Πασιά και Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Εύη Τσελίκα, Νεωτερισμοί Τουμάζου, Paola Yacoub και Michel Lasserre, Λία Χαράκη, Μαριάννα Χριστοφίδου

Σπηλιά Φάμπρικας, Πάφος
Eγκαίνια: 8 Απριλίου 2017, 11:00
Διάρκεια: 8 Απριλίου – 25 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 19:00
Εγκατάσταση: Chiharu Shiota, A Walk through the Line
Μια συνεργασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 και του Οργανισμού
EU-Japan Fest

Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου
Eγκαίνια: 8 Απριλίου 2017, 12:00
Διάρκεια: 8 Απριλίου – 25 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο (16 Σεπτεμβρίου – 15 Απριλίου) Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 17:00
Καλοκαιρινό ωράριο (16 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου) Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 19:30

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Tom Dale, Ελίνα Ιωάννου, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Erkan Özgen, Αλέξανδρος Πισσούριος

A Book of Small Things, 2016, περφόρμανς/σειρά βιβλίων

NiMAC, Σάββατο 22 Απριλίου, μεταξύ των ωρών 11:00 και 14:00

Έργο του Παναγιώτη Μιχαήλ σε συνεργασία με την Pascalle Burton, την Isabel Carvalho, τον Peter Eramian, τον Erden Kosova, τη Flavia Malusardi, τον Ιορδάνη Παπαδόπουλο, τον Christopher Rey Pérez, τη Μαρία Πετρίδη και τη Liv Strand.

Περφόρμερς η Julia Brendle και ο Δημήτρης Χειμώνας

Το A Book of Small Things είναι μια συλλογή βιβλίων τσέπης που μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να χρησιμοποιείται σαν σημειωματάριο ή sketchbook.

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ, παίρνοντας τον ρόλο του εκδότη, προσκάλεσε εννέα συγγραφείς και εικαστικούς που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα για να συνεισφέρουν δίνοντας υλικό που έχουν συλλέξει. Καλωσόρισε κείμενα, αποσπάσματα κειμένων, σημειώσεις, σκέψεις ή σχολιασμούς που έχουν παρουσιαστεί κάπου αλλού ή γράφτηκαν για πρώτη φορά, που είναι φαινομενικά ανολοκλήρωτα ή έχουν απορριφθεί ή ήταν μέρος μιας διάλεξης. Η κάθε συνεισφορά παρουσιάζεται σε ξεχωριστό βιβλίο το οποίο δένεται μαζί με αυτά των υπολοίπων.

Για να παρουσιάσει αυτή την έκδοση βιβλίων, ο Μιχαήλ προσκαλεί περφόρμερς να περπατήσουν μέσα σε μουσεία ή κέντρα τέχνης διαβάζοντας αποσπάσματα από τα κείμενα στους επισκέπτες, τους φύλακες ή στα εκθέματα.

Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στο NiMAC το Σάββατο 22 Απριλίου, μεταξύ των ωρών 11:00 και 14:00