Πηλός και Πλαστική Δημιουργία


Διάρκεια: 19 Απριλίου – 22 Μαΐου 1994


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Πινακοθήκη Πιερίδη]


Επιμελητής: Τάκης Μαυρωτάς


Χώρος: NiMAC


Kαλλιτέχνες: Ειρήνη Γκόνου, Βούλα Γουνελά, Yiannes (Γιάννης Ιορδανίδης), Ιωάννης, Μαρία Λοϊζίδου, Άγγελος Μακρίδης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κούλα Σαββίδου, Νίκος Σκλαβενίτης, Νίκος Τρανός, Νίκος Χαραλαμπίδης, Θεοδώρα Χωραφά


 

Περιγραφή
Έκθεση

Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στη παρουσίαση αντιπροσωπευτικών αυτόνομων εικαστικών περιπτώσεων, εννέα Ελλαδιτών και πέντε Κυπρίων καλλιτεχνών. Ο πηλός και “ιερότητα” της αντιμετώπισης του είναι το κοινό σημείο αναφοράς τους, καθώς επίσης και η αφετηρία ανάπτυξης της προσωπικής τους πρότασης. Προτάσεις, οι οποίες εμφορούνται από τις δικές τους αξίες, ανοίγοντας νέους δρόμους έκφρασης. Η ποιητική της πλαστικής χειρονομίας και η νοηματική φόρτιση του κάθε έργου σηματοδοτούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δημιουργών που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης κύριο Τάκη Μαυρωτά, ο δημιουργός, στα τέλη του 20ου αιώνα, – εποχή ιδεολογικού αποπροσανατολισμού και αισθητικής σύγχυσης – ολοένα και περισσότερο ανατρέχει στη χρήση του πηλού, στην προσπάθεια του  να επανακαλύψει τις χαμένες αρχετυπικές αξίες. Η τέχνη, η ποίηση, η ζωή, ο άνθρωπος, η φύση, η ειρωνεία, ο θάνατος, η αλήθεια και το ψέμα είναι το πεδίο έρευνας των θεματολογικών τους αναφορών. Οι οραματικές τους μεταπλάσεις, “εικόνες” του ονείρου, της φαντασίας και του πολιτισμού επιχειρούν να μεταδώσουν την αλήθεια, τη φιλοσοφία και τη συγκίνηση του περιεχομένου τους.