Ανδρέας (Άντης) Ιωαννίδης: Χρόνοι της Γης και Άπατρις Ύπνος


Διάρκεια: 20 – 26 Απριλίου 2018


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη]


Επιμελητής: Γιάννης Τουμαζής


Χώρος: Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ


Καλλιτέχνης: Ανδρέας (Άντης) Ιωαννίδης


 

Περιγραφή
Φωτογραφίες

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] παρουσιάζει το ζωγραφικό έργο του ΑνδρέαΆντη Ιωαννίδη Χρόνοι της Γης, ως και την ποιητική του σύνθεση Άπατρις Ύπνος (Εκδόσεις Ροδακιό).

Εγκαίνια: 20 Απριλίου 2018, 19:30 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ
20-26 Απριλίου 2018: Καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής 10:00-14:00

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το ζωγραφικό έργο Χρόνοι της Γης και να ακούσουν απόσπασμα από την ηχητική εγκατάσταση της ποιητικής σύνθεσης Άπατρις Ύπνος.

Ο Ανδρέας Άντης Ιωαννίδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1939, είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης με μακρά προσφορά στον πολιτισμό της Κύπρου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 παρουσιάζει το ζωγραφικό του έργο σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Την ίδια δεκαετία εισήγαγε τις γραφικές τέχνες στον τόπο εργαζόμενος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, ο Ιωαννίδης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει φιλοτεχνήσει βιβλία, περιοδικά, αφίσες, κέρματα, μετάλια, γραμματόσημα.

Εργάστηκε στους τομείς της σκηνογραφίας, του κινηματογράφου, του κινουμένου σχεδίου, της φωτογραφίας, της τοιχογραφίας, της τυπογραφίας και της χαρακτικής. Δίδαξε Τέχνη στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έγραψε και δημοσίευσε κείμενα και έδωσε διαλέξεις.

Εξέδωσε δύο βιβλία ποίησης, «Χρωμόλευκο» 1991, «Άπατρις Ύπνος» 2018. Έχει μεγάλο αδημοσίευτο ποιητικό έργο.

Έλαβε διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Τιμήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή του στην κατανόηση των κρατών μέσα από την εργασία του (1989) και στην Κύπρο για την συμβολή του στην ανοικοδόμηση της χώρας (2001). 

Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ
Τεμπών 10-12, 1016 Λευκωσία, T: 22797400, www.nimac.org.cy
(Απέναντι από το εστιατόριο Παλιά Ηλεκτρική