«Τόσο Κοντά Κι Όμως Τόσο Μακριά» | Σύγχρονοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο


Διάρκεια: 12 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2017


Επιμελητές: Γιάννη Τουμαζή


Χώρος: Petah Tikva Museum of Art

Περιγραφή
Δελτίο Τύπου
Φωτογραφίες

«So Close Yet So Far Away» | Contemporary Artists from Cyprus

«Τόσο Κοντά Κι Όμως Τόσο Μακριά» | Σύγχρονοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο

Εγκαίνια: 12 Ιανουαρίου 2017, 20:00

Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα, Ισραήλ

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ διοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο So Close Yet So Far Away | Contemporary Artists from Cyprus | Τόσο Κοντά Κι Όμως Τόσο Μακριά | Σύγχρονοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο. Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα στις 12 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00, θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2017.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του Γιάννη Τουμαζή, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ισραήλ μια δυναμική ομάδα δεκαεπτά Κυπρίων σύγχρονων καλλιτεχνών. Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της αυξημένης ορατότητας της «περιφερειακής» καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον διεθνή χώρο, η έκθεση ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο διαπραγματεύονται θέματα ιστορίας, μνήμης και πολιτικής.

Η Κύπρος είναι τόσο κοντά στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται τόσο μακριά. Παρ’ όλη τη γεωγραφική συγγένεια των δύο χωρών, πολύ λίγα γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον, και η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαφορές και ομοιότητες, ένα μακρό και κυρίαρχο ιστορικό παρελθόν, συνεχείς γεωπολιτικές αναταραχές και αδιάκοπες κρίσεις: κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον.

Οι καλλιτέχνες μάς καλούν να προβληματιστούμε ως προς την ιστορία, τη μνήμη και την πολιτική, σε σχέση με τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα και τις πολύπλευρες πολυπλοκότητες της κυπριακής ταυτότητας.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου, Θεόδουλος Γρηγορίου, Elizabeth Hoak-Doering, Sholeh Zahraei, Αντρέας Καλλή, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Κυριακή Κώστα, Λία Λαπίθη, Μαρίνα Ξενοφώντος, Αντρέας Σάββα, Νάγια Σάββα, Kamil Saldun, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, TWOFORTWO (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής) και Μαριάννα Χριστοφίδου.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα παίξει ζωντανά το μουσικό σχήμα Marsh Dondurma.

 

Organised by:

 

Sponsors:

 


Duration:


Organisation:


Curators:


Sponsors:

Description
Gallery

Text here