Terra Mediterranea: In Action


Διάρκεια: 17 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2016


Οργάνωση: HALLE 14 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Λειψία, Γερμανία


Επιμελητές: Michael Arzt και Γιάννης Τουμαζής


Χώρος: HALLE 14


Καλλιτέχνες: Ana Adamović, Marwa Arsanios, Bank of No, Σοφία Μπέμπεζα, Banu Cennetoğlu, Μαριάννα Χριστοφίδου, Tom Dale, Χάρις Επαμεινώνδα, Hackitectura, Λία Χαράκη, Timo Herbst & Marcus Nebe, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Nira Pereg, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Paola Yacoub, Yael Navarro Yashin & Emrah Gogdemir


 

Περιγραφή
Γενικές πληροφορίες
Πρόσκληση
Δελτίο Τύπου
Φωτογραφίες
Δημοσιεύσεις

Μια έκθεση για τη Ρευστή Ήπειρο

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης HALLE 14 σε συνεργασία με το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Ισραήλ η Αίγυπτος και η Κύπρος. Η έκθεση, η οποία διερευνά –από καλλιτεχνική άποψη– την επιδείνωση των κρίσεων και των επιπτώσεών τους στη Μεσόγειο, εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο της ξενάγησης στις Γκαλερί Spinnerei. Μια άλλη εκδοχή της έκθεσης θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος στην Κύπρο (Λευκωσία και Πάφο) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια το φάντασμα της κρίσης στοιχειώνει την Ευρώπη. Ξεκίνησε ως μια τραπεζική κρίση, γιγαντώθηκε ως μια εθνική κρίση χρέους και στη συνέχεια προκάλεσε οικονομικές και κυβερνητικές κρίσεις – και όχι μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα, ταην Ιταλία και την Ισπανία. Η εσωτερική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβρώνεται ραγδαία. Οι περιοχές που βρίσκονται έξω από το οχυρό της ΕΕ και σπαράσσονται από εμφύλιο και η προσφυγική κρίση βάζουν σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την εσωτερική πολιτική της κάθε χώρας: νέα οχυρωμένα σύνορα υψώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Ακροδεξιά, λαϊκίστικα και αντικυβερνητικά κινήματα αυξάνονται συνεχώς.

Η εννοιολογική δομή «Terra Mediterranea», που καλύπτει τις γεωγραφικές περιοχές της νότιας Ευρώπης, νοτιοδυτικής Ασίας και βορείου Αφρικής, χαρακτηρίζεται από την ανταλλαγή ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών από αμνημονεύτων χρόνων. Οι περιοχές αυτές, που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζονται από τη Δύση ως άντρο διαφθοράς και οπισθοδρόμησης, έχουν αναπόφευκτα βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών γεγονότων. Μήπως η συνοχή αυτή είναι ακριβώς και η διέξοδος από την κρίση; Μια ένωση για τη Μεσόγειο που θα συμπληρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοια που ολοκληρώνει την αποαποικιοποίηση και προσφέρει στη νεολαία μια διέξοδο από τη στασιμότητα,τη φτώχεια, τον αυταρχισμό και τη βία.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη δυνατότητα της τέχνης ως διανοητικού μεσολαβητή και ως εργαλείου για να ξεπεραστεί το πολιτισμικό κατεστημένο. Ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών από την περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζουν έργα που παρατηρούν αυτή την ιστορική και ταραχώδη φάση από πολιτική, κριτική και ποιητική οπτική.

Παράλληλα με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το HALLE 14 παρουσιάζει την έκθεση από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ana Adamović, Marwa Arsanios, Bank of No, Σοφία Μπέμπεζα, Banu Cennetoğlu, Μαριάννα Χριστοφίδου, Tom Dale, Χάρις Επαμεινώνδα, Hackitectura, Λία Χαράκη, Timo Herbst & Marcus Nebe, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Nira Pereg, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Paola Yacoub, Yael Navarro Yashin & Emrah Gogdemir

Εγκαίνια: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 15:00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 11:00-18:00
Είσοδος: €4 / μειωμένο €2 (δωρεάν κάθε Τετάρτη)
Χώρος: HALLE 14 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
Διεύθυνση: Spinnereistraße 7, 04179 Λειψία, Γερμανία
Ξενάγηση στις Γκαλερί Spinnerei: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00-20:00 Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00-18:00

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Monique Erlitz
HALLE 14 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
Email: presse@halle14.org

Τηλέφωνο: 0341/492 42 02
www.halle14.org

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης HALLE 14, Λειψία, Γερμανία

Ως ανεξάρτητο κέντρο τέχνης, το HALLE 14 είναι ένας χώρος παρουσίασης της σύγχρονης τέχνης, καθώς και χώρος προβληματισμού και επικοινωνίας. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το HALLE 14 υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω των καλλιτεχνικών στόχων που έχει θέσει. Η επίτευξη των στόχων αυτών επιτυγχάνεται με διάφορα πρότζεκτ, όπως εκθέσεις, τη βιβλιοθήκη και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικαστικών τεχνών, καθώς και το πρόγραμμα υποτροφιών. Λειτουργεί από το 2002 σε ένα διατηρητέο ιστορικό βιομηχανικό κτίριο στους χώρους της Leipziger Baumwollspinnerei (Κλωστήρια Βάμβακος Λειψίας).

www.halle14.org

NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], Κύπρος

Το NiMAC στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντροτης Λευκωσίας. Εγκαινιάσθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994 και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Κύπρου. Η αρχιτεκτονική του αποκατάσταση και η μετατροπή του σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο πολιτιστικό χώρο τιμήθηκαν το 1994 με το Βραβείο Europa Nostra. Κατά τη διάρκεια των είκοσι και πλέον χρόνων λειτουργίας του, το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας διοργάνωσε και παρουσίασε περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πολλές από αυτές οργανώθηκαν σε συνεργασία με μουσεία, κέντρα τεχνών και πολιτιστικά ιδρύματα ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

www.nimac.org.cy

IMAGES
High resolution images on request under: presse@halle14.org