Where Have You Been? / Πού Ήσουν;


Διάρκεια: 10 – 31 Μαΐου 2019


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη]


Χώρος: Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ


Καλλιτέχνης: Τούλα Λιασή


 

Δελτίο Τύπου
Δημοσιεύματα
Έκθεση

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση «Where Have You Been? / Πού Ήσουν;» της Τούλας Λιασή. Η έκθεση είχε παρουσιαστεί αρχικά στον εκθεσιακό χώρο ΑΝΝΑ@KV2 στην Χάγη της Ολλανδίας μεταξύ 2 και 11 Ιουνίου 2018.

Το «Where Have You Been? / Πού ήσουν?» είναι ένα εικαστικό έργο εμπνευσμένο από την προσωπική ιστορία της Κύπριας καλλιτέχνιδας Τούλας Λιασή που ζει και εργάζεται στη Χάγη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ο μοναδικός αδελφός της, ο οποίος υπήρξε αγνοούμενος κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, βρέθηκε μετά από σαράντα χρόνια σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο DNA. Αυτή η συντριπτική, συναισθηματική εμπειρία αποτέλεσε το έναυσμα για μια πληθώρα ιδεών για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που θα αναδείκνυε το πρόβλημα των αγνοουμένων στην Κύπρο. Δημιουργώντας αυτό το έργο, η καλλιτέχνιδα επιδιώκει να υιοθετήσει εικαστικούς τρόπους για να εξετάσει τραγικά γεγονότα και οδυνηρές καταστάσεις, αλλά και να δείξει πώς η τέχνη έχει τη δύναμη να ασχολείται με επώδυνα ερωτήματα, να ξετυλίγει ανθρώπινα συναισθήματα και ταυτόχρονα να πραγματεύεται θέματα ιστορίας, μνήμης και πολιτικής.

Η καλλιτέχνιδα δηλώνει εμφατικά ότι «κανονικά, όταν εντοπιστούν τα λείψανα των αγνοουμένων, ταυτοποιηθούν και ενταφιαστούν, οι συγγενείς τους μπορούν να κλείσουν μια μακρά περίοδο αγωνίας και αβεβαιότητας. Για μένα, μετά το τηλεφώνημα που έλαβα από την Επιτροπή Αγνοουμένων, ότι ο αδελφός μου βρέθηκε σε έναν ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκε, η υπόθεση δεν έκλεισε. Αντιθέτως, μόλις είχε αρχίσει. Ήθελα να μάθω τα πάντα. Ήθελα να έρθω όσο το δυνατόν πιο κοντά του. Μέχρι και την τελευταία του στιγμή».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του NiMAC, Δρ Γιάννη Τουμαζή, “το πρότζεκτ “Where Have You Been? / Πού ήσουν;” αποτελεί ένα απονενοημένο κάλεσμα της Τούλας Λιασή. Ένα κάλεσμα προς τον αδελφό της, του οποίου η τραγική απουσία την έχει καθορίσει υπαρξιακά και καλλιτεχνικά, αλλά και ένα κάλεσμα προς εμάς, τους θεατές του έργου της. Ένα κάλεσμα, την απάντηση του οποίου η ίδια εξυφαίνει με το έργο της: κάθε μας πράξη, κάθε μας ενέργεια, κάθε βήμα της γήινης πορείας μας θα πρέπει να στοχεύει προς τη ζωή και όχι προς τον θάνατο. Ενεργοποιώντας την προσωπική της ιστορία, η Τούλα Λιασή από τη μια εξορκίζει τη βαριά της μοίρα –αυτήν της τεράστιας απώλειας– ενώ από την άλλη ρίχνει φως σε καίρια θέματα και ζητήματα, ισορροπώντας με μαεστρία μεταξύ της συναισθηματικής εγγύτητας και της αποστασιοποιημένης και απόμακρης παρατήρησης».

Βιογραφικό σημείωμα
Η Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα της Καρπασίας το 1957, όπου και έζησε μέχρι το 1975. Άρχισε τις σπουδές της στο σχέδιο και τη ζωγραφική στη Σχολή Βελουδάκη στην Αθήνα (1975-1980). Συνέχισε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη της Ολλανδίας (1980-1984) και αργότερα σπούδασε Καλές Τέχνες στην Εκπαίδευση στην Ακαδημία Willem de Kooning στο Ρότερνταμ (2004-2006) και στο Piet Zwart Institute (μεταπτυχιακό) στο Ρότερνταμ (2013-2015). Η Τούλα Λιασή έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ολλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Από το 1980 ζει και εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας ως καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός τέχνης. [www.toulaliasi.nl]