Ανθρωπολογική ομιλία: «Bία και Πνευματικότητα: Επικλήσεις του Μυστικιστικού Χαντρ στη σκιά του πολέμου στη Συρία»d a series of parallel actions

Περιγραφή

Terra Mediterranea: In Action
Έκθεση σύγχρονης τέχνης, συνέδριο και σειρά από παράλληλες δράσεις

Ανθρωπολογική ομιλία: «Bία και Πνευματικότητα: Επικλήσεις του Μυστικιστικού Χαντρ στη σκιά του πολέμου στη Συρία»

YaelNavaro & EmrahGokdemir

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 και το πρότζεκτ TerraMediterranea: InAction, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC]  παρουσιάζει την ανθρωπολογική ομιλία της  Γιαέλ Ναβάρο σε συνομιλία με την προβολή της ταινίας  του EmrahGοkdemirΤι λέει ο Χαντρ στον Μωυσή: Ακολούθησέ με.

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017, 19:30 στην αυλή του NiMAC                                                                    

Η Γιαέλ Ναβάρο  παρουσιάζει την έρευνά της «Ζώντας με Απομεινάρια: Πολιτική, Υλικότητα και Υποκειμενικότητα στον απόηχο παρελθόντων θηριωδιών στην Τουρκία», μέρος της έρευνάς της στην Αντάκια (Αντιόχεια) στη νότια Τουρκία. Η εργασία αυτή μελετά τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και υλικών χώρων μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία το 1915. Η συγκεκριμένη εθνογραφική έρευνα της Ναβάρο  έχει επικεντρωθεί στην Αντιόχεια (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), όπου διεξάγει την έρευνά της σχετικά με τη βία και την πνευματικότητα.

Η Γιαέλ Ναβάρο είναι Καθηγήτρια στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου διδάσκει από το 1999. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στο Robert College. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Brandeis (ΒΑ) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό (ΜΑ) και διδακτορικό (PhD) στην Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1998). Πριν από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για δύο χρόνια, καθώς και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ecoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι), στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Λευκωσία) και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (Καμπέρα). Εκτός από πολλά άρθρα, η Ναβάρο έχει συγγράψει και δύο βιβλία: Πρόσωπα του Κράτους: Εκκοσμίκευση και Δημόσιος Βίος στην Τουρκία (Princeton University Press, 2002) και το Ο Απατηλός Χώρος: Συναισθηματική Γεωγραφία στη Μεταπολεμική Πολιτεία (Duke University Press, 2012), το οποίο είναι ένας εθνογραφικός και θεωρητικός διαλογισμός πάνω στον χώρο του βορείου τμήματος της Κύπρου μετά το 1974 και πριν από το άνοιγμα των σημείων ελέγχου με το νότιο τμήμα του νησιού. Η Ναβάρο είναι περισσότερο γνωστή για την εργασία της σχετικά με το δέσιμο που έχουν οι άνθρωποι με τους χώρους και τα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους σε μεταπολεμικά περιβάλλοντα.

Γεννημένος στην Αντιόχεια της Τουρκίας, το 1984, ο Εμρά Γκοκντεμίρ είναι ζωγράφος, δημιουργός βίντεο, γραφίστας και performance artist. Υπήρξε μέλος του Α77 Art Collective, το οποίο ιδρύθηκε στην Αντιόχεια το 2005. Το 2010 εργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής στη 2η Διεθνή Μπιενάλε Αντιόχειας. Είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές της AGÜSAD, της Ένωσης Σύγχρονης Τέχνης Αντιόχειας, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από νέους σύγχρονους καλλιτέχνες που ζουν στην πόλη αυτή. Έχει εκθέσει τα έργα του τόσο σε τοπικό επίπεδο (σε αίθουσες τέχνης στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας) όσο και σε διεθνές επίπεδο (στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία και την Πολωνία).

H παρουσίαση θα γίνει στα Αγγλικά.

NiMAC

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]

Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400, info@nimac.org.cy, www.nimac.org.c