Το 1978, θέλοντας να εξερευνήσω τον κόσμο πέρα από την Ευρώπη, έφυγα για τη Γουιάνα, όπου έζησα για έξι χρόνια. Όταν έφτασα, είχα ελάχιστες γνώσεις γι’ αυτή την πρώην βρετανική αποικία ζάχαρης στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής. Η κληρονομιά της ως χώρα έχει θεμελιωθεί στο αφρικανικό δουλεμπόριο και, στη συνέχεια, στους εργάτες «coolie» που προέρχονταν από την Ινδία κατά τη χρονική περίοδο 1838-1917. Στις φυτείες συνάντησα τη δυναμική λατρεία της θεάς Mariamman (μια μορφή της Κάλι) που έχει τις ρίζες της στην Νότια Ινδία, και η οποία με οδήγησε σε μια καλλιτεχνική αναζήτηση και φιλίες ζωής με τα μέλη της κοινότητας. Το τρέχον έργο μου είναι μια δοκιμιακή ταινία που εξερευνά την ανάμνηση ως μια διαρκής διαδικασία μεταμορφώσεων. Από το 2022, ο Κωνσταντίνος με συνοδεύει στο ταξίδι μου, στην αναζήτηση και πλαισίωση της εμπειρίας μου μέσω του ήχου, της εικόνας, του λόγου και της ιστορίας, ενώ αντλεί υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας από το 1981 έως το 2024. Θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα της δουλειάς μας.

Ο Στέφανος Στεφανίδης είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και απομνημονευματογράφος, μεταφραστής, εθνογράφος, ντοκιμαντερίστας και πρώην Καθηγητής Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Η εμπειρία του από τη ζωή και τον πολιτισμό της Ινδο-Καραϊβικής ενώ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Γουιάνας (1978-85) διαμόρφωσε σημαντικά τη ζωή και το δημιουργικό του όραμα και οδήγησε σε μια δια βίου δέσμευση με την Ινδία. Έχει εκδώσει, ανάμεσα σ’ άλλα, τα βιβλία Translating Kali’s Feast: The Goddes in Indo-Caribbean Ritual and Fiction (2000), Blue Moon in Rajasthan and other poems (2005), και το Ο άνεμος κάτω απ΄ τα χείλη μου / The Wind under My Lips (2018). Ταινίες και βίντεο περιλαμβάνουν το Hail Mother Kali (Guyana, 1988), Kali in the Americas (New York, 2003), και το Poets in No Man’s Land (Nicosia, 2012).

Ο Κωνσταντίνος Σοφοκλής Κωνσταντίνου (γ. 1990) είναι φωτογράφος, κινηματογραφιστής και εκπαιδευτικός, ζει και εργάζεται στη Κύπρο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελλάδα, όπου και εκπονεί το διδακτορικό του. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μουσεία, φεστιβάλς, και γκαλερί.