Open Up – Συντονίζει το Ίδρυμα Πιερίδη

Επίσημη έναρξη του μεγάλου προγράμματος «Open Up», με συντονιστή το Ίδρυμα Πιερίδη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τον Πολιτισμό «Creative Europe»
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τον Πολιτισμό «Creative Europe», το Ίδρυμα Πιερίδη εξασφάλισε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα για μεγάλης κλίμακας έργα συνεργασίας. Μια τέτοια μεγάλη επιτυχία (συντονιστής σε μεγάλο πολυετές πολιτιστικό πρόγραμμα) συμβαίνει στην Κύπρο μόνο για δεύτερη φορά από το 2004, όταν και πάλι το Ίδρυμα Πιερίδη είχε εξασφαλίσει επιχορήγηση για την πρόταση Crossings στο πλαίσιο του προγράμματος «Culture 2000».

 

Συγκεκριμένα, από τα 348 προγράμματα για μεγάλης κλίμακας έργα συνεργασίας, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση μόνο τα 23, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα «Open Up», το οποίο υποβλήθηκε από το Ίδρυμα Πιερίδη σε συνεργασία με άλλους έξι μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα από ισάριθμες χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία).

Το πρόγραμμα «Open Up» διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανίχνευση νέων οδών δημιουργικής επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών και ομάδων ανθρώπων σε πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από διαχωριστικές τάσεις: τάσεις απομόνωσης, ξενοφοβίας, ρατσισμού και απόρριψης της διαφορετικότητας. Το πρόγραμμα «Open Up» έρχεται να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα φαινόμενα και μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας να ενισχύσει αξίες, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία μπορεί να κατακτηθεί κυρίως μέσα από τη γνώση και την εκπαίδευση. Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μη προνομιούχες ομάδες, θα βοηθήσει στην αξιοποίηση χαμένων ταλέντων και δεξιοτήτων, δίνοντας στους συμμετέχοντες κατάρτιση και γνώση και αντικαθιστώντας έτσι την απογοήτευση και την απαισιοδοξία με την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2023, είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων που θα δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους καλλιτέχνες από διαφορετικές μη προνομιούχες ομάδες και περιβάλλοντα των επτά πόλεων των φορέων που συμμετέχουν, να εκπαιδευτούν, να καταρτιστούν, να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν βιώσιμες τεχνικές έτσι ώστε, μέσα από τις δημιουργίες τους, να μπορέσουν να αναδειχθούν.

Μέσα από ποικίλες δράσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, το πρόγραμμα σκοπεύει να δημιουργήσει μια ισχυρή και δυναμική πλατφόρμα για δημιουργικές συνέργειες και συνεργασίες. Βασικός στόχος του είναι η οικοδόμηση βιώσιμων πρακτικών στον χώρο των τεχνών σε μη προνομιούχες κοινότητες, που θα συνδράμουν στην ανάδειξη καλλιτεχνών, σχεδιαστών και τεχνιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

 

Συμμετέχοντες φορείς:

Συντονιστής: 
Ίδρυμα Πιερίδη, Λευκωσία–Κύπρος 

Εταίροι:
Université de Picardie Jules Verne (UPJV), Αμιέν–Γαλλία
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος–Ελλάδα
Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Βαρκελώνη–Ισπανία
New Hand Lab (Εταιρεία Διαφύλαξης Παραδοσιακών Τεχνικών), Κοβίλια–Πορτογαλία
Ακαδημία Καλών Τεχνών Valand, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Γκέτεμποργκ–Σουηδία
Publics (Κέντρο Έρευνας Σύγχρονης Τέχνης), Ελσίνκι–Φινλανδία