O P E N  C A L L: Project Room #7 στο NiMAC

Α Ν Ο Ι Κ Τ Η   Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H

Project Room #7 στο NiMAC

Άνοιξη 2022

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών που επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις για το πρόγραμμα με γενικό τίτλο Project Room στο NiMAC. Μέσω αυτού του πρότζεκτ, το οποίο ξεκίνησε το 2009, το NiMAC επιχειρεί την ανίχνευση του κυπριακού εικαστικού τοπίου, ζητώντας από καλλιτέχνες να προτείνουν ένα καινούργιο «έργο», το οποίο να εμπνέεται από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και να συνδιαλέγεται με τον χώρο, αλλά και που να σηματοδοτεί ένα καινούριο πλαίσιο αντίληψης και εμπειρίας. 

Παίρνοντας υπόσταση σε ένα χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής –διαφορετικό κάθε φορά–,  το Project Room αποκτά τη δική του οντότητα και μετατρέπεται σε ένα εκκολαπτήριο· ένα περιβάλλον στο οποίο προωθούνται οι συνεργασίες, η πολυμορφία και το ρίσκο. Κάθε φορά, το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι ένας ανοικτός και ευέλικτος χώρος στον οποίο τόσο ανερχόμενοι όσο και καταξιωμένοι καλλιτέχνες μπορούν να έλθουν σε επαφή, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες μέσα από ήδη υπάρχοντα έργα ή έργα που κατασκευάζονται ειδικά για τον χώρο. Μέσω των εναλλακτικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος (συζητήσεις, θεωρητικές παρουσιάσεις, εκθέσεις, περφόρμανς κ.ά.) προκαλεί τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την τέχνη σήμερα. Επιπλέον, το πρόγραμμα επιδιώκει την προώθηση της καλλιτεχνικής έρευνας, της πειραματικής έκφρασης και διερεύνησης, του διαλόγου και της συνεργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανίχνευση καινούργιων διόδων στη σύγχρονη τέχνη και στην ουσιαστική εμπλοκή και κατανόηση των σημερινών μηχανισμών σκέψης και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Για το Project Room #7 οι καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών θα πρέπει να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον χώρο του Auditorium του κτιρίου της Παλιάς Ηλεκτρικής, το οποίο σημειώνεται με κίτρινο χρώμα στην επισυναπτόμενη κάτοψη.

Εκτός από επεξηγηματικό οπτικό υλικό, οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από κείμενο έως 500 λέξεων, στο οποίο θα περιγράφεται με σαφήνεια το σκεπτικό της πρότασης καθώς και η σχέση της με τη φιλοσοφία του προγράμματος και με τον χώρο. Επιπλέον, η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει σαφή αναφορά σε λεπτομέρειες σχετικές με πιθανές δράσεις που θα αποτελούν μέρος του «έργου». Επίσης, οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη ή της καλλιτέχνιδας. Όλες οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας μέχρι την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση info@nimac.org.cy.

Η επιλογή του καλλιτέχνη ή της καλλιτέχνιδας θα γίνει από την επιμελητική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τους: Δρ Έλενα Στυλιανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ευσταθίου, επιμελήτρια στο NiMAC και Δρ Γιάννη Τουμαζή, Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick και διευθυντή του NiMAC.

Ο καλλιτέχνης ή η καλλιτέχνιδα που θα επιλεγεί θα συνεργαστεί με την επιμελητική και την τεχνική ομάδα του NiMAC για την παρουσίαση και θα λάβει  το ποσό των €3.000, στο οποίο περιλαμβάνεται τόσο η παραγωγή όσο και η τεχνική προετοιμασία του προτεινόμενου έργου ώστε αυτή να μπορεί να εκτεθεί την περίοδο Απριλίου–Μαΐου 2022. Επιπλέον, θα πρέπει να συνεργαστεί με τη δημιουργική ομάδα του NiMAC για την παραγωγή σχετικής έκδοσης, το συνολικό κόστος της οποίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €2.500. 

Σημείωση: Η επιμελητική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην επιλέξει οποιαδήποτε πρόταση. 

Το Project Room #1 (2009) με τίτλο Caught in the Act παρουσίασε τη νέα εικαστικό Ελίνα Ιωάννου. Το Project Room #2 (2010) φιλοξένησε τους καλλιτέχνες Αντώνη Αντωνίου και την ομάδα Paravan Proactions (Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης), οι οποίοι συνεργάστηκαν για την παρουσίαση του RainZonanceS 3, (εγκατάσταση που αποτελείτο από τρία βασικά στοιχεία: ένα περιβάλλον ηχοτοπίου, μία πλατφόρμα/σκηνική περιοχή και μια σειρά από παράλληλα δρώμενα με προσκεκλημένους καλλιτέχνες). Το Project Room #3 (2012) διοργάνωσε ο καλλιτέχνης Παναγιώτης Μιχαήλ, ο οποίος είχε προτείνει το πρότζεκτ Scenic Affair, το οποίο διαπραγματευόταν την εικαστική και την αφηγηματική εκδοχή της θεατρικής πράξης. Το Project Room#4 (2012) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσίασε τη γνωστή Γερμανίδα καλλιτέχνιδα/φωτογράφο Ricarda Roggan, η οποία παρουσίασε την καινούργια της δουλειά, που έγινε στην Κύπρο με τη μορφή φωτογραφικού εργαστηρίου και είχε τον τίτλο Preparation Stage. Το Project Room #5 (2014) παρουσίασε την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Susan Kleinberg, η οποία παρουσίασε τη βίντεο-εγκατάσταση Kairos, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία του NiMAC με το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων της Γαλλίας (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France) και το Μουσείο του Λούβρου. Για τo Project Room #6 (2021) ο εικαστικός Λευτέρης Τάπας δημιούργησε την εγκατάσταση the day begins at night. 

Διοργάνωση:

         

Στήριξη: