Συζήτηση: Ο Hasan Aksaygın συνομιλεί με τον Serkan Karas

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 στις 18:00 

NiMAC, Αναγνωστήριο

Στο πλαίσιο του Project Room #7 το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει μια καλλιτεχνική συζήτηση. Ο Hasan Aksaygın συναντά τον Serkan Karas για μια συζήτηση σχετικά με το έργο του καθενός και τους παραλληλισμούς που τα συνδέουν: την πραγματολογική έρευνα και τις μυθοπλαστικές αφηγήσεις που δημιουργούνται από αυτά. Η συζήτηση θα εκτείνεται από την έκθεση Project Room #7: Frenk Bey, Fortress and the Thing του Aksaygın στο NiMAC και το βιβλίο του Karas “Constructive Imperialism, Experts and Crisis in Colonial Cyprus”, το οποίο αποτέλεσε αφετηρία για την τρέχουσα εγκατάσταση του Aksaygın στο NiMAC. 

Ο Hasan Aksaygın (Natis) είναι εννοιολογικός ζωγράφος που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η τέχνη του υλοποιείται μέσα από πολλαπλές παράλληλες και διακριτές πρακτικές που βασίζονται στην έρευνα. Δημιουργεί, ενσαρκώνει και εργαλειοποιεί διαφορετικές επιτελεστικές καλλιτεχνικές περσόνες για καθεμία από αυτές τις πρακτικές, οι οποίες αμφισβητούν την κοινωνική κατανόηση και τον ρόλο του καλλιτέχνη ως (μετα)μοντέρνο υποκείμενο. Αυτά τα alter egos ασχολούνται με διάφορα πεδία όπως: προσωπική ή συλλογική μνήμη και λήθη, υποθετική (μη) γραμμική χρονικότητα και αφήγηση, φύλο, μετα-αποικιοκρατία και νέο υλισμό. Εκτός από την καλλιτεχνική του πρακτική, πραγματοποιεί τη διδακτορική διατριβή του στο Hochschule für bildende Künste του Αμβούργου στην ιστορική και σύγχρονη χρήση του alter ego των καλλιτεχνών ερευνώντας τους λόγους που οι ψυχικές και σωματικές εναλλαγές ή μεταλλάξεις λαμβάνουν χώρα στη ζωή των καλλιτεχνών. 

Ο Serkan Karas σπούδασε Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Τουρκίας και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ιστορία της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μακροχρόνιες ιστορίες θεμάτων που διαπλέκουν τις υποδομές, το περιβάλλον και την εξουσία είναι ζητήματα που εξετάζει. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα που μελετούν τους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και της διαχείρισης του νερού. Η έρευνά του επικεντρώνεται συγκεκριμένα σε περιπτώσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.