Άγγελος Μακρίδης 1968-1996


Διάρκεια: 29 Ιανουαρίου – 9 Μαρτίου 1997


Οργάνωση: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Πινακοθήκη Πιερίδη]


Επιμελητής: Γιάννης Τουμαζής


Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου


Χώρος: NiMAC


 

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφίες
Δημοσιεύματα
Έκθεση

Ο Άγγελος Μακρίδης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους δημιουργούς των τελευταίων χρόνων και έχει επιδράσει ουσιαστικά με το έργο του στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Κύπρο. Σε αυτή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση που οργανώνει το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία του καλλιτέχνη μέσα στο χρόνο μέχρι και την πιο πρόσφατη δουλειά του που αποτελείται από περίτεχνα μικρογλυπτά σκαλισμένα σε πέτρα.

Ακόμα, για πρώτη φορά, θα παρουσιασθούν τα σχέδια του Μακρίδη που αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα της έμπνευσης και την εσωτερικότητα του δημιουργού. Τα σχέδια αποτελούν ολοκληρωμένα έργα και όχι προσχέδια για κάτι άλλο. Εδώ η γραμμή αποκτά ρόλο κυρίαρχο και δημιουργεί πεδία που διεισδύουν και αποκαλύπτουν σχέσεις εικαστικές και άλλες με τέτοια απλότητα και δύναμη που καθυποβάλλουν και ταυτόχρονα επιβάλλονται στο θεατή.

Το χαρακτηριστικό με τη δουλειά του Μακρίδη είναι ότι δημιουργεί κόσμους εξωτερικούς και εσωτερικούς που μας αφορούν όλους. Τα ιχνογραφήματα στο χαρτί, τα ιχνηλατήματα στην πέτρα, οι μεγάλες κατασκευές, η σειρά των αγίων, έχουν το προνόμιο και την ευτυχία να είναι έργα κυπριακά, όπως τα σταυρόσχημα ειδώλια, τα γλυπτά της Αγίας Ειρήνης, η κεφαλή του Άρσους. Αυτή η ταυτότητα τα κάνει συνάμα και τόσο διεθνή όπως είναι η Τέχνη στην καλύτερη της εκδοχή. 

Δημοσιεύματα εδώ