hypersurfacing: Διάλεξη-περφόρμανς από την K. Kostandinović

hypersurfacing

Διάλεξη-περφόρμανς

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 19:00

Katarina Kostandinović: “hit me baby one more time” or “a letter to my future self”

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ hypersurfacing που διοργανώνεται με την ευκαιρία των 25 χρόνων του NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], η Katarina Kostandinović θα δώσει διάλεξη-περφόρμανς με τίτλο: “hit me baby one more time” or “a letter to my future self.”

Η Katarina Kostandinović θα υπογραμμίσει τη θέση του επιμελητή ως ενός ρομαντικού διαχειριστή. Θα χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα παραδείγματα για να εξετάσει κάποιες αβέβαιες συνθήκες εργασίας, επαγγελματικές προσδοκίες, αξιολογήσεις, όπως και την πίεση που ασκείται για την παραγωγή έργου. Ο τίτλος της διάλεξης-περφόρμανς αναφέρεται στους δύο τρόπους με τους οποίους θα αναπτυχθεί. Αφενός, η Κostandinović θα γράψει ένα γράμμα στον εαυτό της και θα το διαβάσει σαν σημείωση σε ημερολόγιο. Αφετέρου, η φράση “hit me baby one more time” παραπέμπει σε ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη στο οποίο η Kostandinović συμμετέχει (Lie And Theft As Practice) και όπου πραγματεύεται την έννοια της διττότητας (με σημείο αναφοράς την ταυτότητα, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη ψυχολογία), το γυναικείο φύλο, και την εξουσία.

Θα εστιάσει στην πρακτική της ως πολιτιστική λειτουργός στη Σερβία, εντός και εκτός θεσμικών δομών ή πλαισίων. Διαχρονικά η Kostandinović έχει εργαστεί σε διεθνή προγράμματα και έχει δημιουργήσει συνεργασίες με καλλιτέχνες και επιμελητές που της έχουν δώσει την ώθηση για να παρατηρήσει και να «παραστήσει» με έναν διαφορετικό τρόπο, τις διαδικασίες που εκτυλίσσονται γύρω της.

Η Katarina Kostandinović εργάζεται στον τομέα της κριτικής γραφής, της ρηματικής πρακτικής και της επιμέλειας εκθέσεων. Από το 2016 τελεί επιμελήτρια και συντονίστρια προγράμματος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βελιγραδίου στη Σερβία. Εκεί συμμετείχε σε αριθμό εκθέσεων, ρηματικά προγράμματα και διεθνή πρότζεκτ. Το 2018 σε συνεργασία με την ανεξάρτητη επιμελήτρια Biljana Ćirić, και την ανεξάρτητη παραγωγό Ana Anakijev, ίδρυσε το διεθνές πρόγραμμα επιμέλειας What Could/Should Curating Do? Ακόμα, είναι μέλος της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κολεκτίβας The Applause Institute (Institut za aplauz / IZA), η οποία ιδρύθηκε το 2018.

Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι δωρεάν.

*Φωτογραφία: Mia Ćuk, Grand Casino Poetry, 2018, λεπτομέρεια.