ΠΡOΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤHΣΕΙΣ
Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [ΝiMAC], προσκαλεί καλλιτέχνες/ιδες να υποβάλουν αίτηση για ένα Summer Residency Program έξι εβδομάδων, με τίτλο «THIS IS NOT THAT», αφιερωμένο στην προώθηση του δημιουργικού πειραματισμού, του διαλόγου και της ανταλλαγής. Το πρόγραμμα φιλοξενίας / residency στο NiMAC, που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, στοχεύει να παρέχει σε καλλιτέχνες/ιδες τους χώρους του NiMAC για να εργαστούν επί τόπου για όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να αναπτύξουν την πρακτική τους, καθώς και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των ιδεών και των έργων τους. Αυτά τα νεοσχεδιασμένα residencies αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους/τις καλλιτέχνες/ιδες να εργαστούν σε ένα δημόσιο χώρο, να αναπτύξουν μια κοινότητα πρακτικής και να εξερευνήσουν νέες καλλιτεχνικές κατευθύνσεις.
Επισκόπηση προγράμματος
- Τίτλος: THIS IS NOT THAT
Το Summer Residency Program @ NiMAC έχει ως στόχο να προσφέρει το χώρο για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών έργων σε μια μορφή ανοιχτού στούντιο, με τη δυνατότητα επισκέψεων, και να ευνοήσει μια ανοιχτή διαδικασία παραγωγής και σκέψης. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, τα προτεινόμενα έργα μπορούν να πάρουν πολλαπλές κατευθύνσεις, να αγκαλιάζουν το χιούμορ και τον πειραματισμό, ενώ ταυτόχρονα να ασχολούνται με θέματα σχετικά (αλλά όχι περιοριστικά) με μυθολογίες, ψευδαισθήσεις, σιωπές, ασυμφωνίες, δυσλειτουργίες σε ιστορίες/αφηγήσεις, τις δομές της γλώσσας, το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον, το πολιτικό τοπίο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνητή νοημοσύνη, ανάμεσα σε άλλα.
- Διάρκεια: 6 εβδομάδες (16 Ιουνίου – 25 Ιουλίου 2025)
- Τοποθεσία: NiMAC, Λευκωσία
- Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: Όλοι/ες οι καλλιτέχνες/ιδες
Τι προσφέρουμε
- Χώρος στούντιο: Οι καλλιτέχνες/ιδες θα μπορούν να επιλέξουν χώρο μέσα στις αίθουσες του NiMAC, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε ανοιχτά στούντιο καθ’ όλη τη διάρκεια των residencies. Θα διατίθενται πάγκοι εργασίας (τραπέζια, καρέκλες), ενώ οι ίδιοι/ες θα είναι υπεύθυνοι/ες για την προμήθεια των υλικών και του εξειδικευμένου εξοπλισμού τους, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και τον σεβασμό προς τους κοινόχρηστους χώρους εργασίας.
- Τεχνική υποστήριξη: Οι καλλιτέχνες/ιδες θα έχουν τεχνική υποστήριξη και πρόσβαση στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό του NiMAC.
- Εργαστήρια: Οι καλλιτέχνες/ιδες θα έχουν πρόσβαση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του NiMAC (π.χ. εγκαταστάσεις χαρακτικής – printmaking & engraving – εργαστήριο κατασκευών) με την υποστήριξη της τεχνικής ομάδας του NiMAC κατά τις ώρες εργασίας τους (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.).
- Καθοδήγηση και υποστήριξη: Θα οργανωθούν επισκέψεις από επιμελητές/τριες και ιστορικούς τέχνης.
- Εμπλοκή του κοινού: Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων του προγράμματος θα διοργανώνονται άτυπες εκδηλώσεις «Meet the Artists», κατά τις οποίες οι καλλιτέχνες/ιδες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τα έργα και την πρακτική τους με το κοινό. Ακριβείς ημερομηνίες/ώρες TBA μετά από συνεννόηση με τους/τις καλλιτέχνες/ιδες.
- Ευκαιρίες δικτύωσης: Αλληλεπίδραση με άλλους καλλιτέχνες/ιδες και επιμελητές/τριες.
- Open Studio / τελική εκδήλωση: Οι καλλιτέχνες/ιδες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν/παρουσιάσουν τη διαδικασία και το τελικό τους έργο κατά τη διάρκεια μιας προ-καλοκαιρινής εκδήλωσης ανοιχτής στο κοινό.
- Αμοιβή καλλιτέχνη: 500 ευρώ
Ώρες εργασίας:
Το NiMAC θα είναι ανοιχτό για τους καλλιτέχνες/ιδες για να εργαστούν κατά τις ακόλουθες ώρες:
Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή 8:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.
Τετάρτη και Πέμπτη 8:00 π.μ. – 7:00 μ.μ.
Προσδοκίες
Οι καλλιτέχνες/ιδες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν νέο έργο, να διεξάγουν έρευνα ή να διερευνήσουν έργα ειδικά για τον χώρο. Στο τέλος της παραμονής, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν το έργο τους μέσω δημόσιας παρουσίασης/έκθεσης σε εκδήλωση με τη μορφή open studio.
Διαδικασία επιλογής
Οι καλλιτέχνες/ιδες θα επιλεγούν μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να υποβάλουν πρόταση όπως αναφέρεται παρακάτω, η οποία θα εξεταστεί από επιτροπή επιλογής. Η επιλογή θα βασιστεί στην καλλιτεχνική αξία, τη συνάφεια με το θέμα/τον τίτλο του προγράμματος και τη δυνατότητα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου.
Επιτροπή επιλογής:
Δρ Έλενα Στυλιανού, Διευθύντρια του NiMAC
Η Έλενα Στυλιανού είναι Διευθύντρια του NiMAC και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ερευνά, γράφει και επιμελείται στις διασταυρώσεις της ιστορίας και της θεωρίας της φωτογραφίας, της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης και των μουσειακών και επιμελητικών πρακτικών. Το έργο της έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και είναι συνεπιμελήτρια των Contemporary Art from Cyprus: Politics, Identities and Cultures Across Borders (Bloomsbury, Άνοιξη 2021), Ar(t)chaeology: Intersections of Art and Archaeology (IAPT Press, 2019) και Museums and Photography: Displaying Death (Routledge, 2018). Επί του παρόντος επιμελείται ένα ειδικό τεύχος με θέμα «Disrupting the Archive: Διαδικασίες αποαποικιοποίησης και η φωτογραφία στην Κύπρο». Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων οι υποτροφίες Getty-CAA, Fulbright και ArtTable Curatorial Fellowship. Έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις στην Κύπρο και είναι επικεφαλής ερευνήτρια σε πολλά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα για την πολιτιστική κληρονομιά.
Νικόλαος Ακριτίδης, Ανεξάρτητος επιμελητής, Γεωγράφος
Ο Νικόλαος Ακριτίδης είναι επιμελητής και γεωγράφος με έδρα τις Βρυξέλλες. Το έργο του καταγράφει τα αστικά τοπία, την πολιτιστική μνήμη που κουβαλούν οι κάτοικοί τους και τις ιστορίες που βρίσκονται ανάμεσα στα στρώματα του δομημένου περιβάλλοντος. Με επίκεντρο την αστική οικολογία και τις εμπειρίες της μετανάστευσης, ο Ακριτίδης ανιχνεύει τη συνύπαρξη ανθρώπινων και περισσότερο-από-ανθρώπινων ζωών που δίνουν πνοή στη συνεχή κατάσταση του γίγνεσθαι της πόλης. Απόφοιτος του Goldsmiths και του UCL, έχει πρόσφατα επιμεληθεί έργα σε συνεργασία με το Cité internationale des arts (Παρίσι), το koraï project space (Λευκωσία), το Fondations 312 (Βρυξέλλες) και το UCL Urban Lab (Λονδίνο).
Dr Esra Plümer Bardak, Ιστορικός Τέχνης, Ερευνήτρια
Η Esra Plümer Bardak είναι ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και ερευνήτρια με έδρα τη Λευκωσία. Η έρευνά της ειδικεύεται στις σύγχρονες και μοντέρνες καλλιτεχνικές πρακτικές, εστιάζοντας σε στρατηγικές που σχετίζονται με την ιστορία της ψυχανάλυσης, την επανεξέταση των ιστορικών αφηγήσεων της τέχνης και τη διαμόρφωση κανόνων μέσα σε αντικρουόμενες ιστορίες και αρχεία. Έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις που αντικατοπτρίζουν την έρευνά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και στην Κύπρο. Το συγγραφικό της έργο έχει δημοσιευτεί ως μονογραφικά βιβλία, ερμηνευτικά δοκίμια, καθώς και ως συνεισφορές σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, μεταξύ των οποίων τα Contemporary Art in Cyprus (Bloomsbury, 2021), Theorising the Artist Interview (Routledge, 2024) και Surrealist Women and Mental Illness (Manchester University Press, 2026).
Πώς να υποβάλετε αίτηση
Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να υποβάλουν ένα ενιαίο αρχείο PDF (στα αγγλικά) που θα περιλαμβάνει:
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (όχι περισσότερο από 3 σελίδες)
- Portfolio (που να μην ξεπερνάς τις 20 σελίδες, συμπεριλαμβανομένου ιστοσελίδων αν υπάρχουν)
- Μια σύντομη περιγραφή του έργου καθώς και τους στόχους του (500-700 λέξεις) στο πλαίσιο του τίτλου «This is Not That». Εάν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις τεχνικής υποστήριξης, αυτές θα πρέπει να αναφέρονται στην πρόταση.
Σημαντικές ημερομηνίες:
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 25 Απριλίου 2025
Ειδοποιήσεις προς τους καλλιτέχνες: 10 Μαΐου 2025
Έναρξη Residency: 16 Ιουνίου 2025
Λήξη Residency: 25 Ιουλίου 2025
Στείλτε την πρότασή σας στο: info@nimac.org.cy με θέμα: Summer Residencies
Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 22797394