Duration: 16 Απριλίου – 25 Μαϊου 2022
Organisation: NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ‘Ιδρυμα Πιερίδη]
Curator: Γιάννης Τουμαζής
Venue: Θέατρο Πόλης – ΟΠΑΠ
Artist: Δέσπω Φρειδερίκου
Το νέο έργο της Δέσπως Φρειδερίκου με τίτλο «Ρωμαϊκά Χρόνια. Το ταξίδι συνεχίζεται», είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Κύπρου – τη Ρωμαϊκή εποχή. Ειδικότερα, η καλλιτέχνις εμπνέεται από τα πασίγνωστα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου, τα οποία κοσμούσαν τις ρωμαϊκές οικίες της περιοχής. Η ομορφιά των ψηφιδωτών αυτών σαγηνεύει την καλλιτέχνιδα, η οποία αναζητεί καινούργιους εκφραστικούς τρόπους για να τη μετασχηματίσει σε σύγχρονα έργα τέχνης. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιωματικό ταξίδι στην ιστορία της Κύπρου, το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα και πολλές άλλες πλούσιες απολαύσεις – εικαστικές, ιστορικές, και κυρίως παιδαγωγικές.
Όπως αναφέρει και η ίδια, ο στόχος της είναι μέσα από τα καινούργια έργα της να προσφέρει μια βιωματική εμπειρία στον θεατή. Ο χώρος του Θεάτρου Πόλης, με το υπερυψωμένο θεωρείο, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να παρατηρήσει την έκθεση τόσο από κοντά όσο και από ψηλά, έχοντας έτσι πολλαπλές προοπτικές αναγνώσεις των έργων. Θα έλεγε κανείς πως ο θεατρικός φωτισμός λειτουργεί δραματουργικά, επιτρέποντας στον θεατή να μεταφερθεί πίσω στον χρόνο και μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται να βιώσει μια πολυσύνθετη «ρωμαϊκή» εμπειρία.
Το στοιχείο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πολύμορφο και συνάμα εξαιρετικά σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο της Φρειδερίκου: η πλούσια χρωματική της παλέτα, η οποία αναδεικνύεται ακόμη εντονότερα πάνω στο διάφανο πλεξιγκλάς, που αποτελεί τον χαρακτηριστικό «καμβά» των έργων της. Η γεωμετρική επανάληψη, η σχεδόν τρισδιάστατη ζωγραφική προσέγγιση, η ρυθμικότητα, αλλά και η μνημειακότητα των συνθέσεων, προκαλούν ευφορία στον θεατή και ενισχύουν την επιθυμητή βιωματική εμπειρία.
Για να καταλήξει στο εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα, η καλλιτέχνις πραγματοποίησε δεκάδες επιτόπιες επισκέψεις στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ ερεύνησε διεξοδικά πληθώρα ιστορικών πηγών και αρχαιολογικών αρχείων. Οι μακροσκελείς και λεπτομερείς σημειώσεις της καθώς και τα ακριβή προσχέδια και σκίτσα της αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και είναι αυτό το υλικό το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί οι εικαστικές προτάσεις της Δέσπως Φρειδερίκου δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αφού συμπληρώνονται και επεκτείνονται μέσα από τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τα έργα, καθώς τα χρώματα και οι φόρμες, αλλά και η χωρική εμπειρία μεταλαμπαδεύουν σημαντικές έννοιες χωρίς καμία πρόθεση διδακτισμού.
Βιογραφικό σημείωμα
Η Δέσπω Φρειδερίκου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Σχολή Κοινωνικής Αγωγής. Σπούδασε ζωγραφική στο ΑΤΙ στην Αθήνα, με δασκάλους όπως τους Σπύρο Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Αγήνορα Αστεριάδη και άλλους. Συνέχισε τις σπουδές της με ψυχολογία, παιδαγωγικά και διδακτική στο Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας με τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγό Ευάγγελο Παπανούτσο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια τέχνης, τεχνικού, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού σχεδίου σε σχολεία μέσης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Έχει στο ενεργητικό της δεκαέξι ατομικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Κίνα και Νότιο Αφρική. Έργα της βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, την Αγγλία, την Ελλάδα, τον Καναδά, την Αυστρία, τη Νότιο Αφρική και την Κίνα, καθώς και σε πολλές πινακοθήκες και πρεσβείες στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Press Clippings here