ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών, το οποίο λειτουργεί από το 2008, έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει και να εξοικειώσει τα παιδιά Κυπρίων, αλλά και μεταναστών που κατοικούν στην παλιά Λευκωσία, με τον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης.

Στεγάζεται στη νέα προσθήκη του συμπλέγματος κτηρίων του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη. Είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα, το οποίο έχει ανακαινισθεί με σκοπό να λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από κοινού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (50%) και τον κρατικό προϋπολογισμό (50%).

Μεταξύ των εξειδικευμένων μαθημάτων και εργαστήριων που προσφέρονται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών είναι και αυτά που ασχολούνται με τη Σύγχρονη Τέχνη, τη Χαρακτική, το Θέατρο και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από έξι έως δεκαέξι και αποτελούνται συνήθως από είκοσι-τριάντα συναντήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω διαδραστικών μαθημάτων θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου, καθώς και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Στην προετοιμασία των προγραμμάτων έχει ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι στην παλιά Λευκωσία και γύρω από αυτήν ζει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών και η συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών στα εκπαιδευτικά μαθήματα συμβάλλει στην αφομοίωση και την ενσωμάτωση στην κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση και την εμπειρία της συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ ατόμων με διαφορετικές ικανότητες, συμπεριφορές και κουλτούρες

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
NEOΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2018-2019


ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2017-2018

  Πρόγραμμα
 


Παλαιότερες Δραστηριότητες

Εγκαίνια: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, 18:00 @ ΝiMAC
Διάρκεια: 23-27 Ιουνίου 2015
Μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο
Ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 
 


Ιστορικό
 

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC) συμμετέχει στο Pop-Up Festival 2013 στη Λεωφόρο Μακαρίου, που διοργανώνεται από το Project Nicosia του Δήμου Λευκωσίας. Ως γνωστόν προσπάθεια του φεστιβάλ είναι η τόνωση της κύριας εμπορικής αρτηρίας της πρωτεύουσας η οποία γνωρίζει τον μαρασμό λόγω της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής κρίσης. Συγκεκριμένα από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, τo Eκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του NiMAC θα μεταφέρει τις δραστηριότητες του σε ένα από τα άδεια καταστήματα της Λεωφόρου (Μακαρίου 31Β), ιδρύοντας τον εκπαιδευτικό χώρο NiMACt.

Το NiMACt είναι στην ουσία ένα Κέντρο Τεχνών για παιδιά, νέους και όχι μόνο, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να έχουν στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και των δρώμενων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό, καθώς και τη καλλιέργεια περιβαλλοντολογικής, αστικής και πολιτικής συνείδησης με την έννοια του ενεργού πολίτη. Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη δημιουργικού και ομαδικού πνεύματος καθώς και στην ενδυνάμωση του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.

Στο NiMAC θα λειτουργεί καθημερινά Εργαστήρι Χαρακτικής και Κινηματογραφικό Εργαστήρι για παιδιά, νέους αλλά και για ενήλικες. Πέρα από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το NiMACt, φιλοδοξεί έστω και κατά το σύντομο διάστημα του φεστιβάλ να δώσει το στίγμα του σαν χώρος δράσης – διάδρασης και να λειτουργήσει σαν μια εναλλακτική πρόταση, πιστεύοντας στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου που έχει μια κεντρική λεωφόρος στο αστικό γίγνεσθαι. Το NiMACt με κίνητρο και εργαλείο την τέχνη είναι προσανατολισμένο προς την διαφορετικότητα και την αποδοχή, και επιδιώκει να συμβάλλει στην διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ιδιαίτερα κάτω από τις νέες οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες.

Ο κύριος κορμός του προγράμματος του NiMAC θα πλαισιωθεί με μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, διαλέξεων και άλλων εργαστηρίων που καλύπτουν τις ακόλουθες πέντε βασικές ενότητες:

  1. Αστικό περιβάλλον και δραστηριότητες
  2. Ακτιβισμός – Εθελοντισμός
  3. Περιβάλλον
  4. Πολιτισμός
  5. Πολιτική και Νέα Γενιά

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών λειτουργεί από το 2008 και στόχο έχει να εξοικειώσει τα παιδιά τόσο των Κυπρίων αλλά και των μεταναστών που ζουν στην παλιά Λευκωσία, με την τέχνη. Το κτίριο αποτελεί νέα προσθήκη στο σύμπλεγμα του κτιρίου του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών και είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα το οποίο έχει ανακαινισθεί με σκοπό να λειτουργήσει σαν Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην προετοιμασία των προγραμμάτων του Κέντρου έχει ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι στην παλιά Λευκωσία και γύρω από αυτήν ζει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών και η συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών στα εκπαιδευτικά μαθήματα συμβάλλει στην αφομοίωση και ενσωμάτωση των παιδιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας δημιουργική απογευματινή απασχόληση και την εμπειρία της συνύπαρξης και της συνεργασίας σε ενιαία ομάδα ατόμων με διαφορετικές ικανότητες, συμπεριφορές και κουλτούρες.

Στο χώρο λειτουργεί εργαστήρι χαρακτικής. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού οργανώνεται ένα πρότυπο πρόγραμμα χαρακτικής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών. Κάθε σειρά μαθημάτων αποτελείται από 15 μαθήματα χαρακτικής που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τη διαδικασία ενός χαρακτικού δημιουργώντας τα δικά τους τα έργα.

Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού εργαστηρίου απευθύνεται σε εφήβους που αγαπούν το σινεμά και επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα πίσω από την κάμερα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα και θα εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, το γύρισμα και το μοντάζ.

Από φέτος τα εργαστήρια χαρακτικής και κινηματογράφου αρχίζουν νέο κύκλο μαθημάτων που θα απευθύνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το εργαστήρι χαρακτικής θα απευθύνεται σε ηλικίες 15+ χρόνων και το εργαστήρι κινηματογράφου σε ηλικίες 18+ χρόνων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του κανονικού κύκλου μαθημάτων θα βρείτε στις ανακοινώσεις των εργαστηρίων.

 

2018


2016-2017

ΟΙ ΕΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ NEO ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2016-2017 ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΝiMAC ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδω

XromatiZO


 


2015-2016

1. Presentation 
Opening: Tuesday, 23 June 2015, 18:00 @ ΝiMAC
Duration: 23-27 June 2015
Opening hours: Tuesday-Saturday: 10:00-21:002.

2. New Cycle of Courses

REGISTRATION CONTINUES FOR THE 2015-2016 NEW CYCLE OF COURSES AT NiMAC’S EDUCATIONAL CENTRE FOR CHILDREN –
LIMITED NUMBER OF SPACES STILL AVAILABLE.

 

2015

nop_pdf_downlaod ANNOUNCEMENT FEB-JUNE 2015