ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ

educ-01

 

Περιγραφή

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών, το οποίο λειτουργεί από το 2008, έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει και να εξοικειώσει τα παιδιά Κυπρίων, αλλά και μεταναστών που κατοικούν στην παλιά Λευκωσία, με τον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης.
Στεγάζεται στη νέα προσθήκη του συμπλέγματος κτηρίων του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη. Είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα, το οποίο έχει ανακαινισθεί με σκοπό να λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από κοινού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (50%) και τον κρατικό προϋπολογισμό (50%).
Μεταξύ των εξειδικευμένων μαθημάτων και εργαστήριων που προσφέρονται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών είναι και αυτά που ασχολούνται με τη Σύγχρονη Τέχνη, τη Χαρακτική, το Θέατρο και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από έξι έως δεκαέξι και αποτελούνται συνήθως από είκοσι-τριάντα συναντήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω διαδραστικών μαθημάτων θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου, καθώς και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
Στην προετοιμασία των προγραμμάτων έχει ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι στην παλιά Λευκωσία και γύρω από αυτήν ζει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών και η συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών στα εκπαιδευτικά μαθήματα συμβάλλει στην αφομοίωση και την ενσωμάτωση στην κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση και την εμπειρία της συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ ατόμων με διαφορετικές ικανότητες, συμπεριφορές και κουλτούρες

Πρόγραμμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

NEOΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2018-2019

EDUCATIONAL PROGRAMS 2018-19[gr]


ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2017-2018

EDUCATIONAL PROGRAMS 2017-2018_Page_1

ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2016-2017

ΚΑΛEΣ ΤEΧΝΕΣ

Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα επιδιώκει να φέρει τα παιδιά σε επαφή µε τον κόσμο της Σύγχρονης Τέχνης και να τους παρουσιάσει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με διάφορα εικαστικά υλικά και τεχνικές και να διεγείρουν τις δημιουργικές τους ικανότητες έτσι ώστε να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους τα δικά τους έργα. Μέσα σε ένα ευχάριστο, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό κλίμα, τα παιδιά θα παίξουν, θα εξερευνήσουν και θα εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, μέσω ατομικών και ομαδικών πρότζεκτ, καλλιεργώντας τις δημιουργικές τους δεξιότητες και ακονίζοντας την κριτική τους σκέψη.

Ηλικία: 7-12 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 12 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις και υλικά)

Ημέρα: Τετάρτη

Ώρα: 15:00 – 17:00

Ηλικία: 7-12 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 15 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις και υλικά)

Ημέρα: Σάββατο

Ώρα: 11:00 – 13:00

Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά που έχουν παρακολουθήσει το Α΄ πρόγραμμα, το οποίο τους έδωσε την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με βασικές έννοιες της σύγχρονης τέχνης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου, τα παιδιά θα μπορέσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, ανακαλύπτοντας νέους καλλιτέχνες και τάσεις της σύγχρονης σκηνής. Τα διαδραστικά μαθήματα θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου, καθώς και οι επισκέψεις στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών, θα τους παρουσιάσουν νέους τρόπους σκέψης και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εκτενέστερα τεχνικές στις οποίες μυήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου.

Ηλικία: 7-12 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 15 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις και υλικά)

Ημέρα: Σάββατο

Ώρα: 15:00 – 17:00

ΧΑΡΑΚΤΙΚH

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν και να εξασκήσουν όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου, χρησιμοποιώντας την ειδική πρέσα για παιδιά. Επιπλέον, αποσκοπεί στο να εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία την εικαστική τους έκφραση και παράλληλα να αναπτύξουν τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους.

Ηλικία: 7-12 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 15 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις και υλικά)

Ημέρα: Σάββατο

Ώρα: 9:30 – 11:30

ΘEΑΤΡIKΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Στόχος του η ανάπτυξη φαντασίας και κριτικής σκέψης στο παιδί, καθώς και η απόκτηση αυτοπεποίθησης, έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό. Μέσα από το θέατρο, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να μάθει να εργάζεται συλλογικά και συγκεντρωμένα, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζει και εκφράζεται γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό του και τον κόσμο.

Ηλικία: 7-12 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 12 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις)

Ημέρα: Τετάρτη

Ώρα: 15:30 – 17:30

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τα παιδιά θα κατασκευάσουν τη δική τους φωτογραφική μηχανή (pin hole camera) και θα χρησιμοποιήσουν τον σκοτεινό θάλαμο για την εμφάνιση των φωτογραφιών τους. Μέσα σ’ ένα δημιουργικό διάλογο με τον δάσκαλο, τη μηχανή και τον εαυτό τους θα εφοδιαστούν με την απαραίτητη τεχνική γνώση για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τον δικό τους προσωπικό τρόπο έκφρασης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ● Light painting ● Κατασκευή φωτογραφικής μηχανής (pin hole camera) ● Σκοτεινό θάλαμο ● Ασπρόμαυρη φωτογραφία και εμφάνιση ● Προβολή ντοκιμαντέρ φωτογραφίας ● Τεχνικές zoom in – zoom out ● Τεχνικές διαφραγμάτων και ταχυτήτων ● Καλλιτεχνική φωτογραφία και σύνθεση εικόνας ● Φωτισμός ● Αφαιρετική φωτογραφία (abstract photography) ● Διάφορες τεχνικές καλλιτεχνικής φωτογραφίας

Ηλικία: 13-16 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 13 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις και υλικά)

Ημέρα: Πέμπτη

Ώρα: 16:00 – 18:00

VIDEO ART

Ο κύκλος Video Art θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας και του ήχου. Μέσα από πειραματικά βίντεο και εικαστικά πρότζεκτ, θα μάθουν τη σύγχρονη τάση έκφρασης και επικοινωνίας στον κόσμο της τέχνης.

Ηλικία: 13-16 χρονών

Ημερομηνία έναρξης: 12 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή: €50 (Περιλαμβάνει 30 συναντήσεις και υλικά)

Ημέρα: Τετάρτη

Ώρα: 17:30 – 19:30

nop_pdf_downlaod  Πρόγραμμα


Παλαιότερες Δραστηριότητες

Εγκαίνια: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, 18:00 @ ΝiMAC
Διάρκεια: 23-27 Ιουνίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-21:00
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 


2008-2014

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC) συμμετέχει στο Pop-Up Festival 2013 στη Λεωφόρο Μακαρίου, που διοργανώνεται από το Project Nicosia του Δήμου Λευκωσίας. Ως γνωστόν προσπάθεια του φεστιβάλ είναι η τόνωση της κύριας εμπορικής αρτηρίας της πρωτεύουσας η οποία γνωρίζει τον μαρασμό λόγω της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής κρίσης. Συγκεκριμένα από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, τo Eκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του NiMAC θα μεταφέρει τις δραστηριότητες του σε ένα από τα άδεια καταστήματα της Λεωφόρου (Μακαρίου 31Β), ιδρύοντας τον εκπαιδευτικό χώρο NiMACt.

Το NiMACt είναι στην ουσία ένα Κέντρο Τεχνών για παιδιά, νέους και όχι μόνο, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να έχουν στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και των δρώμενων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό, καθώς και τη καλλιέργεια περιβαλλοντολογικής, αστικής και πολιτικής συνείδησης με την έννοια του ενεργού πολίτη. Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη δημιουργικού και ομαδικού πνεύματος καθώς και στην ενδυνάμωση του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.

Στο NiMAC θα λειτουργεί καθημερινά Εργαστήρι Χαρακτικής και Κινηματογραφικό Εργαστήρι για παιδιά, νέους αλλά και για ενήλικες. Πέρα από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το NiMACt, φιλοδοξεί έστω και κατά το σύντομο διάστημα του φεστιβάλ να δώσει το στίγμα του σαν χώρος δράσης – διάδρασης και να λειτουργήσει σαν μια εναλλακτική πρόταση, πιστεύοντας στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου που έχει μια κεντρική λεωφόρος στο αστικό γίγνεσθαι. Το NiMACt με κίνητρο και εργαλείο την τέχνη είναι προσανατολισμένο προς την διαφορετικότητα και την αποδοχή, και επιδιώκει να συμβάλλει στην διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ιδιαίτερα κάτω από τις νέες οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες.

Ο κύριος κορμός του προγράμματος του NiMAC θα πλαισιωθεί με μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, διαλέξεων και άλλων εργαστηρίων που καλύπτουν τις ακόλουθες πέντε βασικές ενότητες:

 1. Αστικό περιβάλλον και δραστηριότητες
 1. Ακτιβισμός – Εθελοντισμός
 1. Περιβάλλον
 1. Πολιτισμός
 1. Πολιτική και Νέα Γενιά

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών λειτουργεί από το 2008 και στόχο έχει να εξοικειώσει τα παιδιά τόσο των Κυπρίων αλλά και των μεταναστών που ζουν στην παλιά Λευκωσία, με την τέχνη. Το κτίριο αποτελεί νέα προσθήκη στο σύμπλεγμα του κτιρίου του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών και είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα το οποίο έχει ανακαινισθεί με σκοπό να λειτουργήσει σαν Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην προετοιμασία των προγραμμάτων του Κέντρου έχει ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι στην παλιά Λευκωσία και γύρω από αυτήν ζει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών και η συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών στα εκπαιδευτικά μαθήματα συμβάλλει στην αφομοίωση και ενσωμάτωση των παιδιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας δημιουργική απογευματινή απασχόληση και την εμπειρία της συνύπαρξης και της συνεργασίας σε ενιαία ομάδα ατόμων με διαφορετικές ικανότητες, συμπεριφορές και κουλτούρες.

Στο χώρο λειτουργεί εργαστήρι χαρακτικής. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού οργανώνεται ένα πρότυπο πρόγραμμα χαρακτικής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών. Κάθε σειρά μαθημάτων αποτελείται από 15 μαθήματα χαρακτικής που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τη διαδικασία ενός χαρακτικού δημιουργώντας τα δικά τους τα έργα.

Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού εργαστηρίου απευθύνεται σε εφήβους που αγαπούν το σινεμά και επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα πίσω από την κάμερα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα και θα εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, το γύρισμα και το μοντάζ.

Από φέτος τα εργαστήρια χαρακτικής και κινηματογράφου αρχίζουν νέο κύκλο μαθημάτων που θα απευθύνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το εργαστήρι χαρακτικής θα απευθύνεται σε ηλικίες 15+ χρόνων και το εργαστήρι κινηματογράφου σε ηλικίες 18+ χρόνων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του κανονικού κύκλου μαθημάτων θα βρείτε στις ανακοινώσεις των εργαστηρίων.

Ανακοινώσεις

2018

EDUCATIONAL INVITATION[gr]

ΟΙ ΕΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ NEO ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2016-2017
ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΝiMAC ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδω


 

xromatizo-nimac


 

2015-2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ NEO ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2015-2016
ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΝiMAC – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ.

unnamed-2


 

1. Παρουσίαση

Εγκαίνια: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, 18:00 @ ΝiMAC
Διάρκεια: 23-27 Ιουνίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-21:00

2. Νέο πρόγραμμα 2015-2016

nop_pdf_downlaod Εκπαιδευτικό Προγραμμα 2015-2016-Νέο

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες 2018

Φωτογραφίες 2018

 • Fine Arts 2015
  Fine Arts 2015
 • Fine Arts 2015
  Fine Arts 2015